Jobbik: a kötelező kvóták elutasítását az alaptörvényben kell rögzíteni

Jobbik: a kötelező kvóták elutasítását az alaptörvényben kell rögzíteni
forrás: nava.hu

Budapest, 2016. április 14., csütörtök (MTI) – A Jobbik az alaptörvényben rögzítené, hogy a parlament hozzájárulása nélkül ne lehessen nem magyar állampolgárok betelepítését előírni.

 

Az ellenzéki párt szerint félő, hogy az EU hamarabb hoz Magyarországra nézve hátrányos döntést a kötelező betelepítési kvótákról, mint hogy a választók referendumon mondanának nemet a tervezetre, ezért rögzítenék az alaptörvényben a kvóták elutasítását. A Jobbik-frakció az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében arra reagált, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt alaptörvény-módosítási javaslatáról azt mondta: olyan fajsúlyos kérdésről van szó, mint a NATO- vagy az EU-csatlakozás, ezért ebben a kérdésben a népnek kell döntenie. Ha döntött, utána megvizsgálhatják annak a lehetőségét, hogy az alaptörvényt miként kell módosítani – közölte.

A Jobbik Apáti István, a párt alelnöke által jegyzett közleményében azt írta: Lázár János is elismerte, hogy a kvótakérdésben “versenyfutás zajlik az idővel”.

Közölték: a Jobbik ezért kezdeményezte, hogy a kormány népszavazási kérdését “kijelentő formában emeljük be az alaptörvénybe”, így utasítva el a kötelező kvótát. Álláspontjuk szerint a Jobbik indítványának elfogadásával Magyarország időben dönthetne, 4-5 milliárd forintot megtakarítana, kiküszöbölné a népszavazás esetleges érvénytelensége vagy eredménytelensége okozta kudarcot, valamint a lehető legmagasabb jogszabályi szinten rögzítené “az idegenek betelepítésének elutasítását”.

A Nemzeti Választási Bizottság február 29-én hitelesítette a kormány népszavazási kérdését, amely úgy szól: “Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás