Jelenleg 42 külföldi rendőr segíti a magyar rendőröket

Jelenleg 42 külföldi rendőr segíti a magyar rendőröket
A korábbi felvételen egy magyar, egy szlovákiai és egy cseh rendőr (b-j) a magyar-szerb határon, a Horgos-Szeged vasútvonalat lezáró vasúti kocsinál, Röszke térségében. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Budapest, 2016. augusztus 4., csütörtök (MTI) – Jelenleg 42 külföldi vendégtiszt segíti a magyar rendőröket az illegális bevándorlás elleni fellépésben – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság csütörtökön az MTI érdeklődésére.     

 

Az MTI annak kapcsán kereste meg a rendőrséget, hogy a Bild című német lap a hét elején arról számolt be: német rendőrök is Magyarországra utaznak.

Az Országos Rendőr-főkapitányság válaszában azt írta: az Európai Unió Tagállamai Külső Határain Való Operatív Együttműködési Igazgatásért Felelős Európai Ügynökség, a Frontex által szervezett, a magyar-szerb államhatáron zajló úgynevezett “Flexibilis” művelet keretében valóban várnak nagyobb számban német vendégtiszteket augusztus második felétől egy hónap időtartamra. A kontingens pontos száma még nem ismert, jelenleg két német tiszt lát el szolgálatot Magyarországon.

A rendőrség azt is közölte: folyamatosan zajlanak Frontex műveletek Magyarországon, melynek keretében külföldi tisztek érkeznek. Idén eddig 151 vendégtisztet fogadtak, jelenleg 42-en vannak Magyarországon. Többségük, 22 fő osztrák, közülük 20-an július végén, illetve augusztus 1-jén érkeztek. Rajtuk kívül román, bolgár, finn, lengyel és olasz vendégtisztek, illetve szerb megfigyelők is segítik a rendőrség munkáját.

Az ORFK válaszában arra is kitért, hogy a Frontex műveleteken kívül, kétoldalú megállapodás alapján augusztusban 25 szlovák rendőr segíti a határőrizeti feladatokat Bács-Kiskun megyében. A Visegrádi Együttműködés keretében szeptember elejétől Csehországból várható megerősítés és Lengyelország is felajánlotta segítségét – közölte a rendőrség.

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás