Ismét Ventimiglia tengerpartján táboroznak a migránsok

Ismét Ventimiglia tengerpartján táboroznak a migránsok
korábbi felvétel forrása: www.youtube.com

Róma, 2016. május 29., vasárnap (MTI) – Az olasz-francia határon levő Ventimiglia tengerpartjára költöztek át sátraikkal vasárnap azok az afrikai migránsok, akik tavaly június óta próbálnak meg átjutni Franciaországba.

 

A mintegy 150 fős migránscsoport a Roja folyó torkolatánál telepedett le Ventimiglia tengerpartján. Többségében eritreai és szudáni férfiakról van szó, akik arra várnak, hogy átjuthassanak a határ túloldalára. Elmondásuk szerint rokonaik már Franciaországban vannak, hozzájuk akarnak csatlakozni.

Az utóbbi hónapokat a városon áthaladó Roja száraz medrében levert sátortáborban töltötték. Ventimiglia polgármestere vasárnapig adott határidőt, hogy a folyómedret elhagyják köztisztasági és biztonsági okok miatt. A polgármester figyelmeztetése szerint a helyi rendőrség vasárnap avatkozott volna be. Ezt azonban a migránsok nem várták meg és a hatósági fellépés előtt négyszáz méterrel arrébb, a folyó torkolatához költöztek át.

A migránscsoportot a No borders (Semmi határ) elnevezésű szélsőbaloldali szervezet tagjai kísérték. Az újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozták, hogy kerülni akarják a rendőrséggel való összecsapást, de nemet mondanak a “deportációs központokra” emlékeztető  befogadó-állomásokra. Hozzátették: a migránsok azért nem akarnak a befogadó-állomásokra menni, mivel ott azonosítják őket, ezt viszont el akarják kerülni, mivel közülük senki sem akar Olaszországban maradni.

A migránsok között vannak még azok is, akik tavaly júniusban Ventimiglia parti szikláin követelték a Franciaországba való átlépést. Akkor rendőrségi beavatkozással a migránsokat először ideiglenes táborba vitték, majd ezt is felszámolták.

Enrico Ioculano, Ventimiglia polgármestere, az olasz kormányt vezető balközép Demokrata Párt (PD) politikusa és a város önkormányzati testületének 11 PD-tagja csütörtökön jelképesen felfüggesztette magát tisztségéből a római kormány migrációs politikája elleni tiltakozásként. A polgármester szerint Ventimigliában megoldatlan a migránsok helyzete, akik a város különböző pontjain telepednek le.

A francia hatóságok tavaly júniusban szigorították a határátkelő ellenőrzését, amelyen nem engedik át az Olaszországból dokumentumok nélkül érkező migránsokat, akiket az olaszországi regisztrációs központokban (hot spot) nem azonosítottak.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás