Irakban nyitott humanitárius képviseletet az ökumenikus segélyszervezet

ökumenikus segélyszervezet

Budapest, 2016. június 29., szerda (MTI) – Állandó képviseletet nyitott Irakban a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, így biztosítva a folyamatos humanitárius jelenlétet a térségben, az iraki menekültek segítésére pedig adománygyűjtést indít – mondta Lehel László elnök-igazgató az MTI-nek.

 

Közölte, azért esett a választásuk Irakra, mert a szíriai és az iraki válság jelenti most a legnagyobb kihívást Európa számára, onnan érkezik ugyanis a legtöbb menekült és migráns. Jelenleg a határokon túl Ukrajnában és Afganisztánban működik még irodájuk.

Az iraki Erbilben megnyitott képviseleten tervezik meg és bonyolítják majd le a segélyprogramokat, valamint bekapcsolódnak a segélyszervezetek közötti nemzetközi koordinációba is – ismertette. Várakozásaik szerint kezdetben néhány ezer embernek tudnak állandó segítséget nyújtani, később ezt a számot szeretnék akár tízezerre növelni.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) támogatásával megvalósult humanitárius képviselet működését most egy évre tervezik, de elképzelhető, hogy akár több évig is tart majd a jelenlétük, ez függ a finanszírozási lehetőségektől is – tette hozzá.

A segélyszervezet jelenléte a térségben egyébként nem új keletű, tavaly a Kurdisztánba érkező kisebbségeket segítették, a határ mentén különböző menekülttáborokban és félkész épületekben elhelyezett menekültcsoportok ellátásában vettek részt. Most még kisebb akciókra, kiegészítő segítségnyújtásra koncentrálnak, élelmiszeradományokat és higiéniai eszközöket biztosítanak, de ha az emberek elkezdenek majd visszaköltözni korábbi lakhelyükre, akkor az újjáépítésben és újrakezdésben is szeretnének segíteni – mondta Lehel László.

Kiemelte, hogy a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet azt az álláspontot képviseli: nemcsak azonnali, humanitárius segítséget kell nyújtani, hanem helyben kell segíteni, újjáépíteni, hogy ne kelljen az embereknek elhagyniuk az országukat, ne máshol kelljen megélhetést keresniük.

Lehel László kitért arra, hogy a szervezet adománygyűjtő akciót indított az iraki menekültek segítésére, erről további részleteket a www.segelyszervezet.hu oldalon lehet találni.

Az Ökumenikus Segélyszervezet Magyarország egyik legnagyobb, nemzetközileg is elismert karitatív szervezete, melyet 1991-ben a hazai történelmi protestáns és ortodox egyházak alapítottak, hogy az “egyházak kinyújtott karjaként” professzionális segítséget nyújthasson a rászorulóknak. Huszonöt év alatt számos humanitárius szolgálatban vettek részt a világ különböző pontjain, a katasztrófa sújtotta vagy háború dúlta térségekben, 39 országban nyújtottak segítséget.

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás