Identitáskérdésről szól a népszavazás – a megmaradásunkról szól

Gulyás Gergely
kép forrása: www.hirado.hu

Budapest, 2016. augusztus 16., kedd (MTI) – A Fidesz alelnöke, az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának elnöke szerint évtizedekre, évszázadokra kiható nemzeti sorskérdésről, identitáskérdésről döntünk a kvótareferendumon, hiszem – mint azt a magyarok mellett a többi közép-európai nép is érzékeli – a megmaradásunkról szól ez a téma; Gulyás Gergely erről az InfoRádió Aréna című műsorában kedden este elhangzott interjúban beszélt.

 

Az Európai Bizottság korábbi, szerintünk nem is jogszerűen elfogadott és most az Európai Unió bírósága előtt is vitatott javaslatára is nemet kell mondani, és különösen arra a javaslattervezetre, ami most már felső korlát nélkül semmilyen gátat nem szabna az illegális bevándorlásnak, sőt gyakorlatilag újra egy meghívólevelet jelentene – fogalmazott a politikus, hangsúlyozva, hogy Magyarország mindig is ellenezte az abban foglalt kvótarendszert.

Szavai szerint a népszavazást megelőző kampány során a kormányzati hirdetések tartalma nem fog megváltozni; mint mondta, nem tud arról, hogy nagygyűlést rendeznének, de a plakátkampánynak legalább egy következő szakasza lesz még; egy esetleges nyilvános vitáról Gulyás Gergely úgy nyilatkozott, nem tud ilyen kezdeményezésről, de “a magam nevében azt tudom nyilatkozni, állunk rendelkezésre”.

Sajnálatosnak nevezte, hogy még nem számíthatnak a nemzeti sorskérdésekben a baloldal támogatására, ugyanakkor megemlítve, hogy például a határon túli magyarok kérdésében “volt előrelépés a baloldal politikájában”.

Ma a magyar baloldal egészének magatartását látva azt kell feltételezzük, hogy ők bevándorláspártiak és Európa-ellenesek, míg mi Európa-pártiak vagyunk és bevándorlásellenesek – jelentette ki Gulyás Gergely, hangsúlyozva, hogy a tavaly beindult migrációs folyamatok szétverik az Európai Uniót és a schengeni vívmányokat, szélsőséges erők felemelkedéséhez teremtve meg a feltételeket, amelyek megerősödését mindig el akartuk kerülni.

Szerintem minden, az ország sorsa iránt felelősséget érző politikai erőnek arra kell buzdítania mindenkit, hogy menjen el és vegyen részt a népszavazáson, hiszen itt nem egy pártpolitikai kérdésről van szó, hanem valóban egy olyan nemzeti ügyről, amiben akár mindannyian össze is foghatnánk, egyet is érthetnénk – jelentette ki Gulyás Gergely, az érvényes és eredményes referendum lényeges következményeként említve, hogy a kormánynak rendkívül erős mandátumot a Brüsszellel folytatott tárgyalásokon.

Mint mondta, önmagában ez az eredmény arra kényszerítheti az Európai Bizottságot, hogy olyan javaslatot ne terjesszen elő, illetve az állam- és kormányfők ne fogadjanak el olyan indítványt, amely alapján államoknak akaratuk ellenére kellene be kelljen fogadnia ide érkezett embereket, később pedig döntenie arról, hogy jogosult-e a menekültstátuszra.

Gulyás Gergely kiemelte, a magyar miniszterelnök és a külügyminiszter, a visegrádi négyekkel szorosan egyeztetve, világos álláspontot képvisel ebben az ügyben, de a népszavazás után “ugyanannak a hangnak lényegesen nagyobb lesz a súlya”. Az Európai Bizottságnak pedig, amelyet jogilag nem, politikailag viszont köt a referendum eredménye, “valamit lépnie kell”.

A kormánypárti politikus, megemlítve, hogy csak egyesült erővel lehet eredményeket elérni az EU-n belül, arról beszélt, a visegrádi államok egymás természetes szövetségesei, amelyeknek a Benelux-államokéhoz hasonló parlamenti közgyűlést kellene kialakítaniuk.

Lesz augusztus végén miniszterelnöki csúcs és a házelnökök is rendszeresen találkoznak. Ha a formális kereteket a következő fél évben sikerül kialakítanunk, maximálisan időben vagyunk – tette hozzá Gulyás Gergely.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás