Horvátországba több mint háromezer migránst akarnak visszatoloncolni

Migránsok befogadását javasolta az ukrán igazságügy-miniszter helyettese
Migránsok befogadását javasolta az ukrán igazságügy-miniszter helyettese. Korábbi felvétel forrása: hirado.hu

Zágráb, 2016. szeptember 26., hétfő (MTI) – Horvátországba 3493 migránst akarnak visszatoloncolni a nyugat-európai országok a dublini egyezmény alapján – közölte hétfőn az N1 horvát hírcsatorna. Ebből 1782 megkeresés Ausztriából érkezett.

 

A N1 riportja szerint a horvát hatóságok nem válaszolnak ezekre a kérelmekre, ezért a közel-keletről érkezetteket automatikusan visszaküldik Horvátországba, ahol elsőként vették őket nyilvántartásba. Eddig 232 személyt küldtek vissza, 119-et Ausztriából. Minden esetben a dublini egyezményre hivatkoznak a visszaküldő országok.

A zágrábi Porin Hotel megtelt migránsokkal. Egy közel-keleti menedékkérőt három nappal ezelőtt küldtek Horvátországba. A férfi újságíróknak elmondta: tíz hónapot töltött Ausztriában, miután elutasították a kérelmét, repülőre tették és visszatoloncolták Zágrábba.

Az adatokat a horvát belügyminisztérium bocsátotta a hírcsatorna rendelkezésére, miután állítólag az osztrák hatóságok felrótták Zágrábnak, hogy nem válaszol a visszatoloncolási kérelmekre. Erről a Border Crossing Spielfeld stájerországi civil jogvédő kezdeményezés egyik munkatársa nyilatkozott az N1-nek.

Horvátországban az illetékes szervek nagyon ritkán beszélnek a nyilvánosság előtt az országot is érintő menekültválságról, és a sajtóban is kevés hír jelenik a horvátországi aktualitásokról. A legtöbb esetben olyan válaszokat kapnak az újságírók, mint amilyet a riportban megszólaló Tihomor Oreskovic horvát ügyvezető miniszterelnök is mondott, aki a hétvégén Bécsben, a nyugat-balkáni migrációs útvonal által érintett országok vezetőinek tanácskozása volt jelen: “Zágráb mindent ellenőrzés alatt tart, Horvátország biztonságos ország”.

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás