Horvátország és Albánia megakadályozza, hogy új migránsútvonal alakuljon ki az Adriai-tengeren keresztül

Horvátország és Albánia megakadályozza, hogy új migránsútvonal alakuljon ki az Adriai- tengeren keresztül
forrás: en.wikipedia.org

Zágráb, 2016. április 14., csütörtök (MTI) – Horvátország és Albánia megakadályozza, hogy új migránsútvonal alakuljon ki az Adriai-tengeren keresztül. Ebben állapodott meg Josip Buljevic horvát és Mimi Kodheli albán védelmi miniszter csütörtökön Zágrábban.

 

A megállapodás szerint a két ország hadserege közös erőfeszítéseket tesz annak megakadályozására, hogy a görög-albán határon, majd az Adriai-tengeren keresztül új migrációs útvonal jöjjön létre.

Albánia határos Görögországgal, ahol több tízezer migráns rekedt a görög-macedón határ lezárásával. Tirana attól tart, hogy könnyen a migránsok alternatív útvonalává válhat Nyugat-Európába.

Buljevic a találkozót követő közös sajtótájékoztatón elmondta: állandó információcseréről állapodtak meg a migránsok mozgását illetően, a két hadsereg kapcsolatban lesz egymással és közösen lépnek fel minden kérdésben.

Emlékeztetett, hogy a horvát határt a rendőrség őrzi, de miután a horvát parlament lehetővé tette a hadsereg bevetését a határon, a katonaság segítheti a rendőrség munkáját.

A miniszter szerint a megelőző intézkedésekkel nagyon sokat tehetnek. “Horvátország számára nagyon kedvezőtlen volna, ha migránsok Dél-Horvátország felé indulnának el” – tette hozzá.

Mimi Kodheli kijelentette: “Albánia az európai megoldás része marad, ez a megoldás nem lesz könnyű, de közös erővel sikerülhet”.

Albánia nemrég megerősítette Görögországgal közös határa védelmét. Az Európai Unió is segítséget ígért Albániának, amennyiben az a migránsok célpontjává válna.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás