Horvát belügyminiszter: nem lenne helyénvaló most kerítést építeni

Vlaho Orepic
kép forrása: twitter.com

Zágráb, 2016. szeptember 26., hétfő (MTI) – Csökkent az illegális határátlépések száma a nyári hónapokhoz képest, amikor naponta száz migráns próbált meg Szerbiából Horvátországba jutni, ezért drótkerítést telepíteni a határra most nem lenne helyénvaló – mondta Vlaho Orepic horvát ügyvezető belügyminiszter a HRT horvát közszolgálati televíziónak hétfőn adott interjújában.

 

Kiemelte, hogy nem számítanak a tavalyihoz hasonló migránsáradatra, a napi 10-15 határsértő pedig egyelőre nem indokolja, hogy megerősítsék a határvédelmet.

Orepic úgy vélte: Horvátország nem volt okozója a migránsválságnak, és nem is fogják tudni egyedül megoldani, csak annak következményeivel tud foglalkozni.

“Nagyon fontos ésszerűen viselkedni és tisztában lenni a felelőséggel, a pillanattal, valamint a körülményekkel és azokra konkrétan reagálni” – hangoztatta.

A tárcavezető kitért a visszatoloncolásra váró migránsok kérdésére is. Elmondta, hogy Horvátország együttműködik a nyugat-európai országokkal és EU-tagállamként eleget tesz a dublini rendeletben foglalt kötelezettségeinek, és teljesíti az áttelepítésre vonatkozó vállalásait is. Horvátországba 3493 migránst akarnak visszatoloncolni az uniós országok a dublini rendelet alapján, ebből 1782 megkeresés Ausztriából érkezett. Ugyanakkor csaknem 1600 menekült befogadását is vállalta Zágráb két éven belül: 1064-et a kötelező áttelepítési kvóta és 500-at az EU-Törökország megállapodás alapján.

Az elmúlt egy évben több mint egymillió illegális bevándorló érkezett Nyugat-Európába az ellenőrizetlen migránsáradattal. Márciusban azonban a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek vagy ott akarnak menedéket kérni. Horvátországban tavaly szeptember óta csaknem 700 ezer illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba, de az országba belépő migránsok száma azóta töredékére csökkent.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás