Horst Seehofer: a magyarázkodás nem elég a választók bizalmának visszaszerzéséhez

Horst Seehofer
kép forrása: www.flickr.com

Berlin, 2016. szeptember 19., hétfő (MTI) – A magyarázkodás nem elég a választók bizalmának visszaszerzéséhez – mondta hétfőn Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, jelezve elégedetlenségét Angela Merkel kancellárral, a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetőjével.

 

Horst Seehofer a CSU bajor tartományi törvényhozási (Landtag-) frakciójának a Bad Staffelstein melletti egykori bencés Banz Kolostorban (Kloster Banz) rendezett tanácskozásának elején tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy az idei öt tartományi választás igen nehéz volt a CDU/CSU pártszövetségnek, mert a CDU támogatottsága mind az öt választáson történelmi mélypontra süllyedt.

“Sovány vigasz, hogy mások, mint például az SPD (a szociáldemokrata párt) Berlinben még többet veszített” – jegyezte meg Horst Seehofer. Hangsúlyozva, hogy látható közelségbe került a 2017-es szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás, ezért a kudarcsorozatra az a helyes válasz, hogy a CDU/CSU a politika tartalmi kérdései felé fordul.

“Nem lesz elég azt mondani az embereknek, hogy mindent jól csináltunk, csak jobban el kell magyaráznunk” – húzta alá a CSU elnöke, utalva Angela Merkel hétfői berlini nyilatkozatára, amelyben a CDU gyenge választási eredményeinek okai között említette, hogy nem sikerült “kellőképpen elmagyarázni” a szövetségi kormány menekültpolitikájának “irányát, célját”, és azt a meggyőződést, amelyre ez a politika felépül.
Horst Seehofer hozzátette: “a múltról szóló magyarázkodás nem segít”, a jövőre vonatkozó és a politika tartalmáról szóló válaszok kellenek a lakosság bizalmának visszaszerzéséhez.

A CSU a CDU-val folytatott vitában továbbra sem enged abból a követelésből, hogy vezessék be a befogadható menekültek számának évi 200 ezer fős felső korlátját. Angela Merkel hétfői berlini sajtótájékoztatóján elmondta, hogy változatlanul nem ért egyet a bajor testvérpárt felvetésével, mert az elképzelés túlságosan “statikus”, merev, ezért tovább kell tárgyalni a kérdésről.

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás