Horst Seehofer: a berlini vezetés a CSU nyomására megváltoztatta menekültpolitikáját

Horst Seehofer
kép forrása: www.flickr.com

Berlin, 2016. október 24., hétfő (MTI) – Angela Merkel német kancellár kormánya a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) nyomására megváltoztatta menekültpolitikáját, és a CSU a menekültpolitika gyakorlati oldalát tekintve valamennyi célját elérte a kancellárnál – mondta Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke egy hétfői televíziós interjúban.

 

A politikus a ZDF országos köztelevízióban sugárzott interjúban kiemelte, hogy a szövetségi kormány irányváltást hajtott végre a menekültügyben, és “tényleges bevándorlási politikája” megváltoztatásához a CSU adta meg a döntő lökést. Ez az irányváltás vezetett el ahhoz, hogy csökken a Németországba érkező menekültek száma.

Arra a felvetésre, hogy Angela Merkel nem enged a CSU legfőbb követelésének, vagyis annak, hogy korlátozzák évi 200 ezer főben a befogadható menekültek számát, Horst Seehofer azt mondta: “a tényleges politikát tekintve mindent elértünk, amit akartunk”, hiszen Angela Merkel elkötelezte magát amellett, hogy nem fordulhat elő többé olyan menekültügyi helyzet, mint tavaly.

Hozzátette, hogy most már csak a jövőre vonatkozó szabályokról van szó, és a CSU a 200 ezer fős felső határ kérdéséről továbbra is egyeztet  a testvérpárttal, az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unióval (CDU).

Horst Seehofer jelezte, előfordulhat, hogy nem sikerül megállapodni a felső határ ügyében, de ez nem akadályozná a testvérpártok együttműködésének folytatását, így a közös felkészülést a 2017-es szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra. Mint mondta, nem egyszer előfordult már, hogy voltak olyan elemek a CSU programjában, amelyek nem kerültek bele a közös, CDU/CSU-s választási programba.

A CSU és a CDU az utóbbi hetekben a választási program tartalmi kérdéseiről egyeztetett. Valószínűleg sikerül közös programot kidolgozni, és az együttműködés folytatásáról a két párt vezető testületei egy bajorországi közös ülésen hoznak majd végső döntést. Ugyanakkor meglehet, hogy a CSU egyes ügyekben önálló álláspontot képvisel majd a választási kampányban – mondta Horst Seehofer.

Elsőként a program tartalmáról kell megegyezni, és ezután lehet napirendre emelni a személyi kérdéseket – mondta azzal kapcsolatban, hogy lehet-e ismét Angela Merkel a CDU/CSU kancellárjelöltje.

Kitérő választ adott arra a kérdésre is, hogy a CSU meghívja-e Angela Merkelt a november 4-én kezdődő müncheni kongresszusára. Mint mondta, a kérdéssel a párt elnökségének október 31-i ülésén foglalkoznak majd.

Az utóbbi napokban a CSU több tekintélyes politikusa is kiállt amellett, hogy sorban negyedszer is Angela Merkel legyen a pártszövetség kancellárjelöltje. Így foglalt állást mások mellett Gerda Hasselfeldt, a CSU-s Bundestag-képviselők csoportjának vezetője és Manfred Weber, a CSU elnökségi tagja, az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője, aki egy hétvégi lapinterjúban elmondta, hogy a migrációs politikában a CDU és a CSU álláspontja 95 százalékban egyezik, az egyetlen vitatott ügy a 200 ezer fős felső határ ügye, amelyről nem érdemes hónapokig vitázni.

Szerinte másként kell kezelni a helyzetet; a CDU és a CSU “együtt jó választ adott a menekültkérdésre”, Angela Merkel megmutatta, hogy Németország segíteni akar, míg Horst Seehofer arra mutatott rá, hogy Németország megóvja a jogot és a rendet, és ha ezt a két elemet “nem egymással szemben, hanem egymás mellett jelenítjük meg, akkor jó eséllyel indulunk a választási küzdelemben”.

Manfred Weber kiemelte, hogy “Angela Merkel a jelöltünk, ehhez nem férhet kétség”. Ezt mihamarabb ki kell mondania “neki is és nekünk is” – tette hozzá, utalva arra, hogy Merkel még nem közölte, kíván-e indulni ismét a kancellári tisztségért.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás