Hongkongba illegálisan bejutni készülő vietnamiak és pakisztániak ezreit fogták el Dél-Kínában

Hongkongba illegálisan bejutni készülő vietnamiak és pakisztániak ezreit fogták el Dél-Kínában
forrás: http://www.scmp.com/

Peking, 2016. március 31., csütörtök (MTI) – Egy hónap alatt csaknem 3 ezer, Hongkongba illegálisan bevándorolni készülő migránst gyűjtöttek be a rendőrök Dél-Kínában, az embercsempészek közül is csaknem félszázan horogra akadtak – derült ki a South China Morning Post című napilap csütörtöki számában közölt összeállításból.

 

A Hongkongba tartó külföldiek többsége vietnami és pakisztáni volt, a hatóságok gazdasági bevándorlóként és megalapozatlanul menedéket kérőkként írják le őket.

Bejelentették azt is, hogy 16 hónappal meghosszabbították az utóbbi időszakban megélénkült migránsáradat megállítását célzó, összehangolt akciót.

Az illetékesek felhívták a figyelmet arra, hogy a törvénytelen módon érkezett migránsok bűncselekményeket is elkövetnek, lopásban, rablásban és kábítószer-csempészésben vesznek részt.

A különleges közigazgatási övezet határának két oldalán 142 gyanúsítottat vettek őrizetbe, akik a migránsokat Hongkongba juttatták. Az egyik csoport vezetője pakisztáni állampolgár volt.

A csempészhálózat rendkívül szervezett, strukturált, egyértelmű munkaelosztással – közölte a kínai közbiztonsági minisztérium határellenőrzési osztályának igazgatója, Jin Cseng-csün. A hálózatok központja Hongkongban van, a migránsokat Kuangtung tartományba irányítják, s onnan viszik át őket a túloldalra.

Sencsennél körülbelül egy hetet kell várakozniuk, majd vízi úton, motorcsónakokkal juttatják őket célba. A pakisztániaknak ezért állítólag fejenként 300 ezer forintnak megfelelő összeget kellett fizetniük, amiben a repülőjegy és a “transzfer” is benne volt.

Mint kiderült, az érintett országok állampolgárai viszonylag könnyen juthatnak hozzá kínai beutazási engedélyhez, de vannak olyanok is, akik csak az átutazói – 24 órás vízummentes – időszakot használják ki.

Tavaly Hongkongban több mint 3800 embert vettek őrizetbe illegális tartózkodás miatt, 90 százalékuk Vietnamból, Pakisztánból és Bangladesből érkezett.

Hongkongba illegálisan bejutni készülő vietnamiak és pakisztániak ezreit fogták el Dél-Kínában
Migrációs útvonal, forrás: http://www.scmp.com/

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás