Helyettes rendőrfőkapitány: a magyar-szerb határ hermetikusan zárt a migránsok előtt

A szerb-magyar határ Ásotthalomnál
Ásotthalom, 2016. március 28. Lovas rendõrök járõröznek a szerb-magyar határnál Ásotthalom közelében az országos rendõrfõkapitány rendészeti helyettese, Halmosi Zsolt és Benkõ Tibor vezérkari fõnök látogatásakor 2016. március 28-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Ásotthalom, 2016. március 28., hétfő (MTI) – A magyar-szerb határ hermetikusan le van zárva az illegális bevándorlók előtt – jelentette ki az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese hétfőn Ásotthalom közelében.

 

Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy Benkő Tibor vezérkari főnökkel tett határlátogatása után elmondta: a 174 kilométeres magyar-szerb határon több mint ezer rendőr és katona teljesít szolgálatot.

A tábornok közölte, idén eddig 5589 határsértőt tartóztattak föl, míg tavaly a hasonló időszakban 29 500 volt az elfogottak száma. Hozzátette: a hétvégén 320 határsértőt fogtak el, hétfőn késő délelőttig pedig kétszázhúszat.

Az idén 62 embercsempész ellen indult eljárás, 2015-ben ez a szám meghaladta az ezret – tudatta a vezérőrnagy.

Halmosi Zsolt hangsúlyozta, a rendőrség folyamatosan figyeli az új embercsempész-útvonalakat, és készen áll arra, hogy megakadályozza a román-magyar határon a tömeges illegális migrációt.

A tábornok kérdésre közölte: a szerb hatóságokkal kiváló a magyar rendőrség együttműködése. A határ mindkét oldalán közös járőrszolgálatot is ellátnak a rendőri erők.

A szerb-magyar határ Ásotthalomnál
Ásotthalom, 2016. március 28. Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy, az országos rendőrfőkapitány rendészeti helyettese (k) és Benkő Tibor vezérkari főnök (j) egy rendőrrel beszélget a szerb-magyar határnál tett látogatásuk során Ásotthalom közelében 2016. március 28-án. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Benkő Tibor vezérezredes azt mondta: a határon szolgálatot teljesítő katonák jól felkészültek, motiváltak, alapvető feladatuk a rendőri munka támogatása.

A honvédség erői tavaly július óta dolgoznak a déli határon. Előbb a biztonsági határzár építésében vettek részt, jelenleg pedig a határ őrzését segítették – közölte a tábornok.

A határzár fizikai akadályt jelent a migránsoknak, de szükség van az élőerős őrzésre is. A határon szolgálatot teljesítő katonák közül sokan misszióból tértek vissza, mások pedig koszovói vagy iraki szolgálatra készülnek – mondta Benkő Tibor.

Ez utóbbit kiemelten fontosnak nevezte a vezérezredes, mivel az iraki misszió segíthet azoknak a feltételeknek a megteremtésében, amelyek csökkentik a hazájukat elhagyók számát.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás