Háromszáz menekültet vett fel tagjai közé egy ausztriai tartományi futballszövetség

Háromszáz menekültet vett fel tagjai közé egy ausztriai tartományi futballszövetség
kép forrása: www.themenladen.at

Bécs, 2016. szeptember 27., kedd (MTI) – Háromszáz menekültet vett fel soraiba Ausztriában a karintiai tartományi futballszövetség, elősegítendő integrációjukat – közölte a szövetség elnöke kedden.

 

Klaus Mitterdorfer elmondta: Ausztriában példa nélküli kezdeményezésről van szó. A menekültek az U12-es csapattól a felnőtt korosztályig mindenhol játszanak, 180-an mintegy harminc egyesület aktív tagjaiként.

A program elindulása előtt végzett kérdőíves felmérésből derült ki, hogy a különféle sportágak közül a menedékkérők szívéhez a futball áll a legközelebb. A szövetség elnöke szerint mivel ebben a sportágban a származás, a képzettség, a kultúra és a vallás nem játszik szerepet, a foci könnyen hozzájárulhat az integrációhoz.

A karintai tartományi vezető Peter Kaiser példaértékű kezdeményezésről beszélt. Felidézte: amikor a tartomány egyik településén megnyílt a befogadó központ, a lakosság  inkább elutasító volt a menekültekkel, de most, hogy a sportegyesület tartalékosainak fele a tábor lakói közül kerül ki, megváltozott a helyiek hozzáállása.

Kaiser arról is beszélt, hogy a menekültek többsége, amint megkapja a menekültstátust, rögtön Bécsbe utazik, mert a fővárosban élnek muszlim közösségek. A tartományfőnök meglátása szerint a sport húzóerő lesz számukra, hogy kérelmük elfogadása után is a tartományban maradjanak.

A kezdeményezést Karintia tartomány futballszövetsége (KFV), Karintia tartomány vezetése, a Socialis ausztriai segélyszervezet és a Karintiai Olimpiai Központ támogatta. Karintiában nagyjából 4500 menekült él.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás