Guardian: hosszabb távon kifizetődik a menekültek befogadása

The_Guardian_Building_Window_in_London
kép forrása: hu.wikipedia.org

London, 2016. május 18., szerda (MTI) – A tavaly Európába érkezett menekültek befogadásának gazdasági haszna már öt éven belül csaknem kétszeresen meghaladhatja a költségeket – áll egy új elemzésben, amelyet a The Guardian című baloldali brit napilap online kiadása ismertetett szerdán.

 

A tanulmányt Philippe Legrain brit közgazdász, az Európai Bizottság előző elnöke, José Manuel Barroso volt gazdasági tanácsadója állította össze. Legrain számításai szerint a tavaly érkezett migránstömeg befogadása 2015 és 2020 között 69 milliárd euróval növeli az érintett európai országok közadósság-állományát, viszont ugyanebben az időszakban 126,6 milliárd eurót ad hozzá az összesített nominális hazai össztermékhez (GDP).

A menekültek befogadására fordított egy eurónyi befektetés csaknem két euró gazdasági hasznot hajt öt éven belül – áll a The Guardian által idézett tanulmányban, amelyet a lakhelyükről elűzött emberek megsegítésére alakult Tent (Sátor) alapítvány és az Open Political Economy Network nevű új kutatóműhely közösen hozott nyilvánosságra.

Legrain, aki a neves londoni közgazdaságtudományi egyetem, a London School of Economics előadója, a The Guardiannek elmondta: a legközkeletűbb tévedés az, hogy a menekültek terhet jelentenek, és még azok is ebben a tévhitben élnek, akik egyébként pártolják a menekülők befogadását.

A közgazdász szerint azonban a menekültek befogadásának kedvező gazdasági hatásait gyengítheti, ha Európa nem gyorsítja fel integrálásukat a munkaerő-állományba. A menedékkérőknek már folyamodványuk elbírálásának idejére lehetővé kellene tenni, hogy munkát vállaljanak, emellett “sürgősségi alapon” nyelvtanulásukat is meg kell oldani, és olyan térségekben kell letelepíteni őket, ahol több a munkalehetőség, nem pedig ott, ahol a legolcsóbb az elszállásolásuk – érvelt a brit lapnak nyilatkozva Legrain.

A neves szerző egyben több történelmi példát is hoz korábbi, sikeres és nagyszabású menekült-áttelepítési programokra – így például annak a mintegy 800 ezer embernek a befogadását, akik a vietnami háború után mentek az Egyesült Államokba. S miközben ez az embertömeg eleinte valóban kiadást jelentett USA számára, ma már ezeknek a vietnami-amerikaiaknak nagyobb a jövedelmük és jobb a foglalkoztatási mutatójuk, mint a tősgyökeres amerikaiaknak.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás