Görögország eszközöket kap segítségül az unió tagállamaitól

Az OKF segélyszállítmányt indít Görögországba
Budapest, 2016. március 11. Csóka Antal, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság Gazdasági Ellátó Központja igazgatója (j) az OKF Görögországba induló segélyszállítmánya, a tábori ágyakkal megrakott kamion indulásánál az OKF Mogyoródi úti székháza elõtt Budapesten 2016. március 11-én. MTI Fotó: Marjai János

Brüsszel, 2016. március 14., hétfő (MTI) – A migránsok ellátása érdekében további – különféle eszközökből álló – segélyt kap Görögország az unió polgári védelmi mechanizmus (EUCPM) elnevezésű gyorssegélye keretében. A héten több tagország mellett várhatóan Magyarország is felajánlást tesz – közölte Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) vezető szóvivője hétfőn sajtótájékoztatón.

 

Görögországnak a mechanizmus december 3-i aktiválása óta az unió országai és Norvégia 87 ezer eszközt juttattak, köztük gyógyszereket, matracokat, sátrakat és ágyakat.

Margarítisz Szkínász arról tájékoztatott, hogy a hétvégén Hollandia 12 kisbuszt és 90 generátort, az Egyesült Királyság ezernél is több sátrat, Franciaország 4 tisztálkodásra és 12 szállásra alkalmas konténert ajánlott fel, továbbá 5 ezer vizeskannát.

Luxemburg hétfői felajánlása szerint 30 generátort, 750 ágyat matraccal, 300 széket, 1000 vizeskannát, 5000 párnát és 500 emeletes ágyat juttat el a rászoruló görög területekre – mondta el a szóvivő. Hozzátette: a héten további kiegészítő felajánlások várhatók Magyarországtól, Ausztriától, Németországtól és más uniós tagállamoktól is.

Hrisztosz Sztilianidesz, az EB humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős tagja közölte: a polgári védelmi mechanizmus keretében tett jelentős felajánlások az európai szolidaritás bizonyítékai.

Az uniós polgári védelmi mechanizmus a katasztrófahelyzetek kezelését hivatott támogatni. Segítséget nem csak a részes államok, hanem a világ bármely országa kérhet rajta keresztül. Athén tavaly december 3-án kérte először az Európai Unió segítségét a polgári védelmi mechanizmuson keresztül az országot érintő migrációs válsággal kapcsolatban.

A migrációs krízishelyzet miatt Görögország február 29-én másodszor aktiválta az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusát.

Magyarország március 8-án ajánlott fel Görögországnak ezer alumíniumvázas tábori ágyat. A felajánlást a görög hatóságok el is fogadták. A segélyszállítmány Románián és Bulgárián keresztül jut el Görögországba, az ottani katasztrófavédelem athéni központi raktárába, ahol döntenek majd végleges felhasználási helyéről.

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás