A Frontex vezetője szerint csökkent az EU-ra nehezedő migrációs hullám és Olaszországra koncentrálódik

Fabrice Leggeri
kép forrása: commons.wikimedia.org

Párizs, 2016. július 12., kedd (MTI) – Az Európai Unióba illegálisan belépő migrációs hullám április óta csökkent és Olaszországra koncentrálódik – mondta kedden Fabrice Leggeri, az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex vezetője.

 

“2016 első hat hónapjában 360 ezer illegális belépés történt az Európai Unióba” – hangsúlyozta az ügynökség vezetője az Europe1 francia kereskedelmi rádióban. “Ez még mindig magasabb, mint amit tavaly regisztráltunk, de nagyon fontos, hogy április óta csökken a tendencia, ez látszik májusban és júniusban is” – tette hozzá.

“Feltételezhetjük, hogy ez az év jobb lesz, de azért még mindig jelentős hullámok érkeznek Líbia felől Olaszország felé, és ez az, amit ellenőrizni kell” – hívta fel a figyelmet.

Tavaly több mint egymillióan érkeztek az Európai Unió területére háborúk vagy a szegénység elől menekülve a Közel-Keletről, Ázsiából és Afrikából.

Az Európai Unió márciusban kötött megállapodást Törökországgal a menekültválság közös kezeléséről annak érdekében, hogy Ankara segítsen megfékezni a migránsok és a menekültkérők érkezését. A megállapodásban az EU pénzügyi támogatások mellett vállalta, hogy felgyorsítja a törökre érvényes vízumkötelezettség megszüntetését célzó, 2013-ban elkezdett folyamatot. A vízummentességhez a török félnek a többi között módosítania kell a terrorizmus elleni küzdelemről szóló jogszabályokat, de eddig ezt Ankara elutasította.

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő áprilisban úgy vélte, hogy a megállapodás óta jelentősen csökkent a Görögországba érkező illegális bevándorlók száma.

“Jelenleg átlagosan naponta 750 illegális bevándorló érkezik Olaszországba, Görögországba pedig ötven. Látható, hogy tényleg megint Olaszország került a frontvonalba” – mutatott rá Fabrice Leggeri.

Az Európai Parlament (EP) egyébként a héten szavazta meg a 2005-ben létrehozott Frontex és a nemzeti hatóságok erőiből összeállítandó új uniós határőrizeti szerv létrehozására vonatkozó határozatot. A megerősített szolgálat már ősszel meg is kezdheti működését.

A leendő ügynökség a Frontex és az uniós tagállamok erőforrásait egyesíti. Tagállami felajánlások alapján bármikor rendelkezhet 1500 fős személyi állomány és eszközök mozgatásáról, a szükségesnek ítélt területekre való átcsoportosításáról legfeljebb 10 napon belül. Magyarországnak a közös működéshez 65 határőrt kell biztosítania.

 

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás