Frontex: nőtt az Olaszországba érkező migránsok száma júliusban

Frontex: nőtt az Olaszországba érkező migránsok száma júliusban
kép forrása: www.flickr.com

Brüsszel, 2016. augusztus 12., péntek (MTI) – Az Olaszországba érkező migránsok száma 12 százalékkal nőtt júliusban az előző év azonos hónapjához képest – közölte pénteken az unió határvédelmi ügynöksége (Frontex).

 

A közlemény szerint az Olaszországba érkező migránsok száma júliusban 25 300 volt. Velük együtt mintegy 95 ezer menedékkérőt regisztráltak a hatóságok a Földközi-tenger középső medencéjében az év első hét hónapjában. A regisztrált migránsok legtöbbje nigériai vagy eritreai – írta az ügynökség.

A jelentés kiemeli: továbbra is jellemző, hogy az embercsempészek túlzsúfolt csónakokban indítják el a migránsokat – köztük sok kiskorút -, ezzel komoly veszélybe sodorva őket.

Az elmúlt hónapokban a csempészek nagyon rossz állapotú gumicsónakokat használtak, ötből négy már indulásakor életveszélyes lehetett – hangsúlyozta az ügynökség a migránsok beszámolóira alapozva.

A Földközi-tenger keleti medencéjében kevesebb illegális menedékkérőt regisztráltak az előző év azonos hónapjához képest. Számuk júliusban mintegy 1800-ra volt tehető, ez 97 százalékos csökkenést jelent az adott időszakban. A görög partokon szárazföldet érő menedékkérők legtöbbje szír volt, mellettük pakisztáni és afgán migránsokat regisztráltak még.

Megemlítik, hogy a régióban körülbelül 8500 illegális migránst tartóztattak föl, az Európai Unió és Törökország között létrejött migrációs megállapodásnak és Macedónia Görögországgal közös határa megerősített védelmének köszönhetően. Kiemelték: év első három hónapjában a menedékkérők száma ugyanitt 151 ezer volt.

A nyugat-balkáni útvonalon továbbra is jelentősen csökkent, 94 százalékkal esett vissza az illegális határátlépők száma.

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás