Frontex: 90 százalékkal kevesebb migráns érkezett áprilisban

Frontex: 90 százalékkal kevesebb migráns érkezett áprilisban
kép forrása: frontex.europa.eu

Brüsszel, 2016. május 13., péntek (MTI) – Áprilisban 90 százalékkal csökkent a Törökországból a görög partokra érkezett migránsok száma – jelentette az uniós határigazgatási ügynökség pénteken.

 

A Frontex adatai szerint mindössze 2700 ember érkezett Görögországba vízi úton Törökországból, ami az előző hónaphoz képest jelentős, 90 százalékos csökkenést jelent. Az ügynökség szerint az eredmény a szigorúbb határellenőrzés és az EU és Törökország között létrejött megállapodásnak köszönhető.

Az illegális bevándorlók legtöbbje szíriai, pakisztáni, afgán és iraki volt.

A jelentés szerint az EU-török megállapodás értelmében valamennyi illegálisan útra kelt migránst – a szíriaiakat is beleértve – visszafordították Törökországba.

Arról tájékoztattak, hogy Észak-Afrikából ugyanakkor 8370 – főként eritreai, egyiptomi és nigériai – migráns érkezett a hosszabb és veszélyesebb földközi-tengeri útvonalon keresztül Olaszországba.

Beszámoltak arról is, hogy a nyugat-balkáni útvonalon érkezett migránsok száma jelentősen csökkent a görög-macedón határvédelemnek köszönhetően. Összesen 3830 esetet regisztráltak áprilisban, amely az egy évvel ezelőtti számoknak valamivel több, mint a felét, a márciusi adatoknak negyedét jelenti.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás