[EL]Foglalt házak Athénban (galéria)

Illegális bevándorlás - Foglalt házak Athénban
Athén, 2016. december 6. Egy migráns férfi az athéni Hotel City Plaza foglalt házban 2016. december 1-jén. MTI Fotó: Balogh Zoltán

 

Miután 2016 márciusában Macedónia teljesen lezárta határait, körülbelül hatvanezer menekült ragadt Görögországban. Egy menekülteket segítő aktivistacsoport 2015 szeptemberében foglalt el először egy üresen álló épületet a görög fővárosban. Ezután számos használaton kívüli épületet, hotelt és iskolát sajátítottak ki a belvárosban, amelyeket menekültszállásként működtetnek.

Az úgynevezett squatok teljesen önfenntartóak, a világ minden tájáról érkezett önkéntesek és helyi aktivisták étel-, illetve pénzadományokból látják el a lakókat. Mivel ezeken a helyeken viszonylag jobb körülmények között élhetnek a menekültek, nehéz bejutni egy foglalt házba, a családokat, a gyerekeket és az idősebbeket előnyben részesítik.

A mindennapok szigorú szabályok és beosztás szerint telnek, a munkából mindenkinek ki kell vennie a részét. A lakók nyelveket tanulhatnak, egészségügyi ellátásban részesülhetnek, és számos integrációs programban vehetnék részt.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás