Fodor Gábor: a mai napnak Magyarország a vesztese

Fodor Gábor
Budapest, 2016. október 2. Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke sajtótájékoztatón értékeli a kvótareferendumot a párt fõvárosi irodájában 2016. október 2-án. A népszavazást a nem magyar állampolgárok Magyarországra történõ kötelezõ betelepítésével kapcsolatban írták ki. MTI Fotó: Marjai János

Budapest, 2016. október 2., vasárnap (MTI) – A Magyar Liberális Párt (MLP) elnöke szerint a kvótareferendum vesztese Magyarország.

 

Egyetlen vesztese van ennek a napnak, ez Magyarország – mondta pártja budapesti eredményváróján tartott sajtótájékoztatóján Fodor Gábor vasárnap este, a kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazás adatainak 98 százalékos feldolgozottságánál.

Úgy fogalmazott: az elmúlt egy évben felkorbácsolt idegengyűlölet nem múlik el nyomtalanul, ebben súlyos felelőssége van a Fidesz-kormányzatnak. Ezt nehéz megbocsátani, és nem lehet tudni, hogy mikor lehet kijavítani – tette hozzá.

Szerinte a referendum eredményében az a kedvező, hogy “felszabadultan örülhetünk annak, hogy mégiscsak kapott egy pofont a kormányzat”, hiszen számára kudarc az, ami történt. Hozzátette: könnyen lehet, hogy épp annyi szavazópolgárt sikerül mozgósítani a nem szavazat mellett, amennyi a Fidesz és a Jobbik szavazóbázisa.

A Liberálisok igen szavazatra buzdító felhívásáról azt mondta: értékalapú választás volt, kormányellenes, ahogy a bojkott és az érvénytelen szavazatok is kormányellenesnek tekinthetők. Szerinte az ellenzéki pártoknak ennek a közös alapnak a megtartására kell törekedniük. A népszavazás eredménye azt mutatja, hogy egyáltalán nem lehetetlen feladat a kormány leváltása – mondta Fodor Gábor.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mi a véleménye a PM baloldali előválasztásról szóló felvetéséhez, az MLP elnöke azt mondta: azzal egyetért, hogy az ellenzéki pártok üljenek le és kezdjenek el tárgyalni egymással, és az előválasztás gondolatának vannak olyan elemei, amelyek részükről is támogathatóak. Ilyen például az, ha konkrét személyekre, például a miniszterelnök-jelöltre vagy a főpolgármester-jelöltre vonatkozik az előválasztás.

Ugyancsak újságírói kérdésre, miszerint a népszavazáson az igenek aránya várhatóan nem éri el a 2 százalékot, azt hangsúlyozta, hogy még nincs meg a végleges eredmény, de körülbelül erre az adatra számítottak.

Az MTI kérdésére, hogy miként vélekedik Molnár Gyula MSZP-elnök felvetéséről, miszerint jövő tavasszal közösen állítson köztársaságielnök-jelöltet az ellenzéki oldal, Fodor Gábor azt mondta: ha tudnak ilyen jelöltet találni, jó gondolatnak tartja.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás