A Financial Times Orbán Viktor EU-politikájáról

English 'Financial Times'
Fotó: Bodo Marks

Brüsszel, 2016. június 9., csütörtök (MTI) – Orbán Viktornak a prágai V4-csúcstalálkozón elhangzott kijelentéseit kommentálta a Financial Times című londoni politikai-üzleti napilap csütörtöki internetes kiadásában.

 

A kormányfő szavait egyenesen idézve a lap azt írta, hogy a magyar miniszterelnök szerint az Európai Uniónak “komoly demokratikus deficitje van”, mert “régimódi nyugati vezetők” irányítják, akik a népakarattal ellentétes döntéseket hoznak. Mint a lap prágai és budapesti tudósítói beszámoltak róla, a kormányfő úgy érvelt: erősebb gazdaságuk révén a nyugati tagállamok tartják a kezükben az irányítást az unió felett, de a Nyugat gazdasági gyengélkedése megfosztotta őket a vezetés jogától, a dinamikus keleti gazdaságok pedig nagyobb hatalmat érdemelnek.

A cikk szerint a magyar miniszterelnök az elmúlt hetekben fokozta az uniós migrációs politika elleni támadását, országos óriásplakát-kampányt indított, amelyben arra buzdítja a magyarokat, hogy az EU betelepítési terve ellen a szeptemberi népszavazáson “küldjenek olyan üzenetet Brüsszelnek, amelyet megért”.

Orbán Viktor a visegrádi négyek miniszterelnökeinek szerdai találkozóján elhibázottnak nevezte az Európai Unió külpolitikáját is, támadva az olyan próbálkozásokat, amelyekben rendszerváltoztatás támogatásával akarnak demokráciát vinni olyan országokba, mint Egyiptom vagy Líbia.

A tudósítók szerint annak ellenére, hogy Orbán Viktor régóta bírálja az uniót, az EU támogatottsága továbbra is viszonylag nagy a közép- és kelet-európai tagállamokban. A Pew Research Center amerikai kutatóintézet egy kedden kiadott felmérése szerint a magyarok 61 százaléka és a lengyelek 72 százaléka pozitívan értékeli az Európai Uniót, és ezek a legmagasabb értékek a felmérésben – mutatott rá a Financial Times.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás