Fico “valamilyen közös európai megoldást” vár a török-EU migrációs csúcson

Fico: az ellenőrizetlen bevándorlás során terroristákon kívül fegyverek is kerülhettek Európába
forrás: de.wikipedia.org

Belgrád/Szkopje, 2016. március 2., szerda (MTI) – “Valamilyen közös európai megoldást” vár a migránsválságra Robert Fico szlovák miniszterelnök az Európai Unió és Törökország vezetőinek jövő heti rendkívüli csúcstalálkozóján – közölte maga a politikus szerdán egy macedóniai befogadóközpontban tett látogatásán.

 

Fico a macedón és a szlovák belügyminiszterrel együtt kereste fel a macedón-görög határ mellett fekvő gyevgyelijai befogadóközpontot.

A szkopjei Telma Televízió internetes oldalának beszámolója szerint a Macedóniába küldött szlovák rendőrkontingens meglátogatásakor Robert Fico felhívta a figyelmet arra, hogy a múlt héten tárgyalt Gjorge Ivanov macedón elnökkel a helyzet kezeléséről, és felkérte, hogy állítson össze egy listát a szükséges felszerelésekről, amelyekkel Macedóniának segíteni lehetne. Hozzátette: szerette volna a saját szemével látni, mi a helyzet a macedón-görög határon, ugyanakkor látogatásával a macedón politikusokat arról szerette volna biztosítani, hogy továbbra is segítenek nekik a válság kezelésében.

Szerinte a visegrádi négyeknek a macedón-görög határ közös európai védelméről szóló B-tervét nem vetették el, csak elhalasztották. Ez a terv akkor léphetne életbe, ha a következő két-három hétben nem javulna nagymértékben a helyzet a török-görög határon.

Oliver Szpaszovszki macedón belügyminiszter kiemelte, hogy országa teljes mértékben kész együttműködni a balkáni migránsútvonalon fekvő országokkal annak érdekében, hogy megoldást találjanak a migránsválságra.

Leszögezte, Görögországból csak annyi embert engedhetnek át, amennyi befogadására az Európai Unió országai készen állnak. Hozzátette: nagyon fontosnak tartja, hogy emberséges módon fogadják a migránsokat, nem kevésbé fontos viszont az sem, hogy megvédjék a macedón rendőröket és az állampolgárokat. Emlékeztetett arra, hogy hétfőn, amikor 300 migráns áttörte a határon emelt kerítést, egy rendőr is megsérült.

A macedón belügyminiszter megköszönte Szlovákia és a visegrádi országok (V4) támogatását a migránsválság okozta helyzet kezelésében.

Szlovákia azon EU-tagállamok közé tartozik, amelyek ellenzik a migránsok szétosztására vonatkozó kötelező kvótákat, illetve amellett kardoskodnak, hogy meg kell állítani az áradatot. Február elején Pozsony 25 rendőrt küldött a macedón-görög határra.

A gyevgyelijai befogadóközpontba hétfő óta nem érkeztek új migránsok, mert Macedónia nem engedett be senkit Görögországból. Szerdán azonban rövid időre megnyitotta az Idomenit Gyevgyelijával összekötő átkelőt, és 170-en átmehettek, ők most a befogadóközpontban vannak, majd onnan a szerb határ melletti Tabanovciba utaznak tovább.

Az EU és Törökország vezetői jövő hétfőn tartanak rendkívüli migrációs csúcstalálkozót Brüsszelben.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás