Ferenc pápa fedezi egy szíriai menedékkérő lengyelországi szállásköltségeit

Ferenc Pápa
kép forrása: hirado.hu

Varsó, 2016. augusztus 25., csütörtök (MTI) – A Lengyelországban menekültstátusért folyamodó egyik szíriai keresztény migráns szállásköltségeit Ferenc pápa fedezi – jelentette be csütörtökön a lengyelországi zarándoklaton részt vevő vatikáni főalamizsnás, Konrad Krajewski érsek.

 

A segítségben részesülő, 26 éves szíriai menedékkérő Aleppóból származik. Lengyelországba egy hete érkezett, a napokban a legismertebb lengyelországi kegyhelyre, Czestochowába zarándokol egy lengyel csoporttal.

A zarándoklaton szintén részt vevő Krajewski érseket a csoport egyik tagja tájékoztatta a menekült lakásgondjairól, a magas rangú vatikáni tisztségviselő erre azonnal segítséget ajánlott fel – számol be róla a PAP hírügynökség.

A Vatikán a lengyel menekültügyi eljárás befejezéséig téríti meg a fiatal szíriai keresztény albérleti díját. Lengyelországban a menedékkérelem felülbírálása átlagosan fél évig tart.

A szíriai menedékkérőről eddig a közép-lengyelországi Lódz városban működő Domus Orientalis nevű egyházi alapítvány gondoskodott. Az ennek élén álló Przemyslaw Szewczak lelkész a PAP-nak nyilatkozva Ferenc pápa szavait emelte ki, miszerint a menekülteknek egyéni, a konkrét személy szükségleteihez mért segítséget kell nyújtani.

A lengyel sajtó ezzel összefüggésben idézte a pápa szavait, amelyek a júliusi krakkói zarándoklata elején hangzottak el, amikor a szentatya a lengyel püspöki kar tagjaival találkozott a waweli székesegyházban tartott zártkörű találkozón. A menekülteknek nyújtandó segítség lehetséges formái felől tudakozódó kérdésre válaszolva a pápa elmondta: “nem minden ország helyzete egyforma, nem minden ország rendelkezik ugyanolyan lehetőségekkel.”

Lengyelország már 2015-ben menekültstátust adott 160 szíriai menekültnek az Estera alapítvány kezdeményezésére, amelyet egy lengyel-szíriai származású keresztény aktivista irányít. A Rzeczpospolita című lengyel napilap januári értesülései szerint a csoportból 35-en maradtak Lengyelországban, a többiek továbbutaztak, általában Németországba.

Sajtóértesülések szerint a lengyel Katolikus Karitász jelenleg olyan humanitárius folyosó létesítéséről tárgyal a lengyel hatóságokkal, amelynek révén 200-300 szíriai menekültet – idős embereket és gyermekes családokat – fogadnának be libanoni menekülttáborokból. Megszervezik, hogy a lengyel családok is anyagi segítséget nyújthassanak nekik.

Lengyelországba az Európai Bizottság 120 ezer migráns elosztását előirányzó egyszeri kvótájának keretében is érkeztek volna menekültek, miután ebbe az előző lengyel kormány tavaly szeptemberben beleegyezett, és 7 ezer ember befogadására kötelezte el magát 2017 végéig. A görögországi és az olaszországi táborokból átvállalandó migránsok első, mintegy 100 fős csoportjának befogadására Lengyelország idén márciustól állt készen, az átirányítást azonban a görög és az olasz hatóságok megszüntették a táborokban végzendő menedékjogi eljárás nehézségei miatt.

A jelenlegi lengyel kormány ellenzi a kötelező uniós menekültelosztási kvótarendszert, ehelyett a közel-keleti menekülttáborokban nyújtott nagyobb mértékű humanitárius segítséget tartaná fontosnak.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás