Európai Parlament: Svédország felfüggesztheti az uniós áthelyezési mechanizmust

Brüsszel, 2016. május 26., csütörtök (MTI) – Az Európai Unió sürgősségi menekült-áttelepítési mechanizmusának teljesítése alól egyéves felmentést szavaztak meg Svédország számára az Európai Parlament képviselői a csütörtöki plenáris ülésen – közölte az uniós parlament.

 

Az indoklás szerint a EU-tagországok közül a lakosság arányához képest Svédország fogadta be a legtöbb védelemre szorulót.

Az uniós áttelepítési mechanizmus keretében Svédországnak 5727 menekültet kell befogadnia.

A skandináv ország a menekültek váratlanul magas száma és érkezésük erőteljes növekedése miatt kérte az áthelyezés felfüggesztését a maximális időszakra, 12 hónapra.

Az EU-tagországok kormányait képviselő tanács 2015 szeptemberében döntött az ideiglenes áthelyezési mechanizmus bevezetéséről, amelynek értelmében a tagállamoknak 2017-ig összesen 160 ezer menekültet kell befogadniuk Olaszországból és Görögországból.

A tájékoztatás szerint eddig azonban a mechanizmus keretében mindössze 1500 embert helyeztek át más uniós tagállamba, 909-et Görögországból és 591-et Olaszországból.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) adatai szerint a nemzetközi védelemért folyamodó menedékkérők száma Svédországban 2014 januárja és októbere között 60 százalékkal emelkedett. A következő év ugyanezen időszakában a benyújtott menedékkérelmek száma 68 245-ről 112 040-re nőtt.

Az EP-jelentés a statisztikák alapján azt is megemlíti, hogy Svédországban minden negyedik menedékkérő olyan kiskorú, aki kísérő nélkül érkezett az országba.

Az Európai Parlament csütörtöki szavazását követően a téma még a tagországok minisztereinek tanácsa elé kerül, annak – minden bizonnyal támogató – döntése a jövő héten várható.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás