Európa Tanács emberi jogi biztosa: előtérbe kell helyezni a bevándorlók integrációját

Nils Muiznieks
kép forrása: www.youtube.com

Brüsszel/Strasbourg, 2016. május 31., kedd (MTI) – Az európai kormányoknak a hosszú távú megoldások érdekében a menedékjogi kérelmek elbírálását követően a bevándorlók sikeres integrációjának elősegítésére kell helyezniük a hangsúlyt – vélekedett Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa a bevándorlók integrációjáról szóló ET-jelentést kedden bemutatva.

 

Elmondta, hogy a jelentés iránymutatás is kíván lenni, amely segítséget ad a nemzeti parlamenteknek a sikeres integrációs politikák kialakításához.

A 47 államot tömörítő páneurópai szervezet emberi jogi biztosa emlékeztetett arra, hogy a bevándorlási politikát európai normák szabályozzák, amelyek számos konkrét ajánlást is rögzítenek a bevándorlók integrációjának elősegítésére. Ezek középpontjában a családegyesítés, a tartózkodási jogok kérdése, a nyelvi és integrációs kurzusok szükségessége, a munkaerőpiachoz és a minőségi oktatáshoz való hozzáférés biztosítása és a diszkrimináció elleni hatékony védelem áll.

Muiznieks elmondta, hogy a teljes integráció érdekében a javasolt intézkedések között van a hosszú távú, legalább ötéves időtartamra szóló tartózkodási engedélyek kiadásának megkönnyítése. Ezzel kapcsolatban arra hívta fel az európai országokat, hogy egyenlő jogokat biztosítva gördítsék el a gyakran aránytalan akadályokat a szükséges intézkedések elől.

A biztos sürgette az európai államokat, hogy biztosítsanak ingyenes nyelvtanulási lehetőséget és integrációs kurzusokat a bevándorlóknak, hozzanak hatékony jogszabályokat a kirekesztés ellen, valamint adjanak lehetőséget a civil és politikai életben való megjelenésre is, a helyi és regionális választásokon való részvétel biztosításával.

“A bevándorlás nem fenyegetés, hanem lehetőség. Az európai országoknak szembe kell nézniük a sikeres integráció kihívásával, hosszú távú befektetést, stabil és biztos jövőt látva benne” – fogalmazott.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás