Észak-Afrikában létesítene menekültbefogadó központot az osztrák védelmi miniszter

Hans Peter Doskozil
forrás: commons.wikimedia.org

Bécs, 2016. június 8., szerda (MTI) – Észak-Afrikában létesítene menekültbefogadó és regisztrációs központot Hans-Peter Doskozil, osztrák védelmi miniszter és így venné fel a küzdelmet az embercsempészet ellen.

 

Véget kell vetni annak, hogy a menekültek odavesznek a Földközi-tengeren – idézte a tárcavezetőt a Kronen Zeitung című osztrák lap szerdai száma. Javaslata szerint csak az észak-afrikai központban kiállított menedékstátus lenne elfogadható, az eljárást uniós irányelvek szerint folytatnák, és a menedékstátuszra jogosultakat biztonságos úton szállítanák át Európába. Akinek nincs joga menedékkérelemre, azokat a származási országukba küldenék vissza – mondta a miniszter.

A lap emlékeztet: a szociáldemokrata tárcavezető ezzel a korábbi belügyminiszter, a néppárti Johanna Mikl-Leitner két évvel ezelőtti javaslatát vette elő, amely szerint az afrikai kontinensen az Egyesült Nemzetek Szervezetének Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) választaná ki a menekülteket és ezek után osztanák szét őket az uniós tagállamok között.

A néppárti külügyminiszter, Sebastian Kurz üdvözölte a javaslatot. A tárca szóvivőjének közlése szerint az Európán kívüli menekültközpontok felállítása is az ausztrál-modell része.

Sebastian Kurz egy vasárnapi lapinterjúban arról beszélt, hogy az ausztrál vagy az amerikai menekültügyi megoldás lenne célravezető
Európában is. Vagyis a tengeren át érkező illegális menekülteket vissza kell küldeni, vagy egy szigeten, például Leszboszon kialakított menekültszálláson kell elhelyezni. Leszögezte: ha a migránsokat kimentik a tengerből, még nem jelent egyet azzal, hogy “jegyet kapnak Európába”. Kurz úgy vélte, hogy meg kell állítani az illegális bevándorlást, és szigorúbb európai menekültpolitikára van szükség.

Emiatt Doskozil csütörtökön Budapestre látogat, hogy magyar kollégáival a menekültek visszafogadásának kérdéséről tárgyaljon. A védelmi miniszter  az osztrák hírügynökségnek nyilatkozva fontosnak nevezte a Magyarországgal való menekültügyi párbeszédet.

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás