Erőszakos összetűzések történhetnek a macedón-görög határon a német szövetségi rendőrség szerint

Erőszakos összetűzések történhetnek a macedón-görög határon a német szövetségi rendőrség szerint
forrás: reuters

Berlin, 2016. március 25., péntek (MTI) – Erőszakos összetűzések történhetnek a lezárt görög-macedón határnál a német szövetségi rendőrség egy nem nyilvános elemzése szerint – írta pénteken a Die Welt című német lap.

A görög-macedón határon alkalmazott “korlátozó jellegű határigazgatás” ellenére egyelőre nem tapasztalható, hogy a Görögországban rekedt menedékkérők jelentősebb számban igyekeznének a lezárt szakaszt elkerülve más úton továbbhaladni Közép-Európa felé. Inkább a nyugat-balkáni migrációs folyosó megnyitására irányuló törekvés a jellemző, a menedékkérők “megpróbálják ‘lerohanni’ a határt, és ebben az összefüggésben emelkedik az erőszakos összecsapások valószínűsége” – idézett a Die Welt a hírportálján a szövetségi rendőrség elemzéséből.

A lap kiemelte, hogy félrevezető az az állítás, miszerint a balkáni útvonalat teljesen lezárták, hiszen továbbra is érkeznek védelmet kereső emberek Németországba. A határellenőrzésért felelős szövetségi rendőrség március 18. és 23. között 808 úgynevezett irreguláris – szabálytalan – határátlépést regisztrált, 576-ot a bajor-osztrák határon. Irregulárisnak az érvényes papírok vagy vízum nélkül történt határátlépést nevezik.

Amennyiben a jelenlegi szinten marad a menedékkérők beáramlása, az EU-Törökország megállapodás révén befogadandó menekülteket leszámítva körülbelül 50 ezer új ember kerülne be a menekültügyi rendszerbe, ami a menedékjogi kérelmek nagymértékű emelkedése előtti utolsó évben, 2012-ben regisztrált nagyságrendnek felel meg – írta a Die Welt.

A napokban más német lapok is közöltek adatokat az újonnan érkező menedékkérők számának alakulásáról. A szövetségi rendőrség kimutatásain alapuló beszámolók szerint márciusban a hónap 22. napjáig 4587 menedéket kereső ember érkezett, vagyis naponta átlagosan 208.

Tavaly szeptembertől a tél beálltáig gyakran naponta 10-15 ezren érkeztek, majd fokozatosan csillapodott a menekülthullám. Az idén február közepéig még általában 2000 felett volt az érkezők száma, a macedón-görög határ lezárása óta pedig ennek a töredékére esett vissza. Egy nap alatt 300-nál több irreguláris határátlépést legutóbb március 6-án regisztráltak.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás