Erdogan: nem elegendő az EU által a migránsok ellátásához ígért segítség

Erdogan: nem elegendő az EU által a migránsok ellátásához ígért segítség
forrás: commons.wikimedia.org

Zágráb, 2016. április 27., szerda (MTI) – Nem elegendő az Európai Unió által a migránsok ellátásához ígért segítség – mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök a horvát kormányfővel szerdán Zágrábban folytatott megbeszélése után.

 

Erdogan kétnapos horvátországi látogatása második napján találkozott Tihomir Oreskoviccsal.

A török politikus megismételte Kolinda Grabar-Kitarovic horvát elnökkel előző nap folytatott tárgyalása után tett kijelentését, amely szerint a Nyugatnak emberséget kell mutatnia, segítséget kell nyújtania Törökországnak, amely soha nem fogja lezárni határait a szíriai menekültek előtt. Erdogan szerint Törökország eddig 10 milliárd dollárt fordított a menekültek ellátására.

A március 18-án kötött EU-török megállapodás értelmében Törökország visszafogadja a területéről Görögországba érkező menekülteket, cserébe 6 milliárd euró hozzájárulást kap az EU-tól a menekültek ellátásához, és az unió befogad ugyanannyi szíriai menekültet, amennyi a megállapodás életbe lépésétől számítva illegálisan átkel a görög-török uniós külső határon.

Oreskovic a szerdai találkozó után megjegyezte:     Horvátország azért is támogatja Törökország EU-csatlakozási tárgyalásainak és a török vízummentesség megadásának a felgyorsítását, mert az Ankarával folytatott együttműködés kulcsfontosságú az Európát sújtó menekültválság kezelésében.

A magyar-szerb zöldhatár tavaly szeptemberi lezárása óta a balkáni migránsútvonal márciusi lezárásáig Horvátországban 658 068 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba.

Erdogan és Oreskovic – a horvát miniszterelnöki hivatal közleménye szerint – egyetértett abban, hogy mindkét ország számára fontos a régió biztonsága, és felelőséggel tartoznak Nyugat-Európa stabilitásának és békéjének megteremtéséért.

Oreskovic azt is hangsúlyozta, Horvátországnak fontos, hogy megerősítse gazdasági kapcsolatait Törökországgal, és minél nagyobb áruforgalmat bonyolítson le a két ország. A horvát kormány könnyít az üzleti feltételeken és biztonságos környezetet nyújt a befektetők számára – tette hozzá.

Erdogan kijelentette, nagy lehetőséget lát az együttműködésre az energetika, a turizmus, a mezőgazdaság és a hadiipar terén. Hozzátette: Törökország célja, hogy a két ország közötti árucsere-forgalom elérje az egymilliárd dollárt.

A török cégek évek óta jelen vannak a horvát piacon és szándékukban áll növelni a horvátországi befektetéseiket – mondta, hozzáfűzve: Törökország fejlesztési ügynökséget is nyit a horvát fővárosban. A török befektetések 213 millió eurót tesznek ki Horvátországban, főleg a turizmus és az energetika terén. Zöldmezős beruházásokról van szó, és a horvátországi befektetéseknek mindössze egy százalékát jelentik.

Erdogan arról is beszélt, hogy a török turisták száma növekedni fog Horvátországban, ha megszűnik a vízumkényszer számukra, amit az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodással érnek el.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás