EP-képviselők bírálták a dublini szabályozás reformjára tett uniós bizottsági javaslatot

Európai Bizottság
forrás: en.wikipedia.org

Brüsszel/Strasbourg, 2016. május 11., szerda (MTI) – Európai Parlament képviselők bírálták az uniós bizottság javaslatát, amely szerint a tagállamok elkerülhetik a menedékkérők befogadását, ha az azokat átvevő országoknak szolidaritási hozzájárulást fizetnek.

 

A menekültekért nem lehet “váltságdíjat fizetni”. Nem lehet úgy kezelni őket, mint egy “zsák krumplit” – hangsúlyozta a strasbourgi plenáris ülésen több EP-képviselő.

A dublini szabályozás reformterveiről szóló vita során többen leszögezték: a menekültügyi kérelmek elbírálásának helyét is szabályozó új dublini rendszer nem működőképes.

Hangsúlyozták, hogy a jelenlegi szabályokat a tagállami szolidaritáson alapuló hatékony menekültügyi rendszerrel kell helyettesíteni, amelynek segítségével a kérelmeket hatékonyabban lehet elbírálni.

Véleményük szerint egy jóval szélesebb körű, átfogóbb szabályozásra lenne szükség. Az automatikus elosztási mechanizmus működőképessége kétségeket vet fel, az nem segít a migrációs nyomáson, csak elodázza a feladat megoldását.

Cecilia Wikström, az EP petíciós bizottságának elnöke reményét fejezte ki, hogy a tagállamok közötti együttműködés jellemzi majd a menekültek ügyének rendezését. Kiemelte: a jelenlegi szabályozás reformja nem nyújt elégséges védelmet a kísérő nélkül érkező kiskorúak számára.

A bizottság által javasolt automatikus áthelyezést biztosító rendszer nem a gyerekek érdekét tartja szem előtt, és “mint egy ping-pong labdát” küldi őket keresztül Európán – mondta.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke, elismerve a dublini szabályozás gyengeségeit, elmondta, hogy az eredeti szabályozás megalkotásakor nem számítottak ilyen mértékű menekülthullámra. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a jelenlegi nehéz időkben szolidaritásra van szükség az unió tagállamai között, a nemzetközi védelemre szoruló menekültek érdekeiért pedig még hatékonyabban kell fellépni.

Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos a vita során azt hangsúlyozta, hogy a dublini rendszer reformjára szükség van, de az csak az első lépés a megoldás felé. A reformok csak akkor működnek, ha a tagországok szolidárisak egymással a menekültek áttelepítéseiben.

Emellett alkalmazni kell a kitoloncolási határozatokat azok esetében, akik illegálisan tartózkodnak az unió területén, és nem szorulnak nemzetközi védelemre. A legális bevándorlás feltételeinek megteremtése érdekében “azt szeretnénk, ha a közös európai menekültügyi rendszer lenne a legjobb a világon” fogalmazott.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint provokáló és megosztó a bizottság javaslata, amely 78 millió forintot akar fizettetni egy migráns eltartására.
A schengeni külső határok védelmével Magyarország már kivette a részét az európai szolidaritásból – fogalmaztak.
Véleményük szerint a migránsválság európai kezelése érdekében előterjesztett javaslat nemcsak megosztó, hanem egyenesen hátráltatja a probléma megoldását Európában.
“A szolidaritás olyan értelmezése elfogadhatatlan, amely szankciókkal próbálja ezt a tagállamok részéről kikényszeríteni. Az európai szolidaritás bizottsági értelmezése egyoldalú és szűkítő megközelítés” – idézte Gál Kinga néppárti alelnök, EP-képviselő hozzászólását a közlemény.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője szerint a bizottság javaslata ugyan nem elég bátor, de fontos lépést tesz a működésképtelenné vált dublini rendszer pótlására, egy hatékonyabb, erősebb és szolidárisabb közös európai menekültügyi rendszer létrehozására.
Véleménye szerint a javaslat tiszta és egyértelmű helyzetet teremt, és világossá teszi, hogy melyik tagállamnak kell eljárni az egyes esetekben, kinek kell felelősséget vállalnia. A jogalkotás folyamán különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a tagállamok hatóságai ne kerülhessék ki a kötelezettségeik teljesítését, a menedékkérők számára pedig teljesen világos legyen, hogy milyen szabályokat kell betartaniuk, és milyen garanciák védik az érdekeiket.

 Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország már kivette részét a szolidaritásból, mivel “hatalmas pénzekért, hatalmas energiával” megvédte Európa közös határait ugyanúgy, ahogy a történelem során már sokszor megtette.
“Mi azt tettük, amit a jog előírt: megvédtük az EU határait! A jogot önök tapossák!” – fogalmazott.

Az Európai Bizottság által május elején előterjesztett javaslat szerint, ha egy tagállamra aránytalan migrációs nyomás nehezedne, az ország méretén és gazdasági erején alapuló “méltányossági mechanizmust” alkalmazna. Az új rendszer nemcsak a befogadott menekültek, hanem a beadott kérelmek számát is vizsgálná és automatikusan léptetné érvénybe a mechanizmust.

Ha az adott országban benyújtott menedékjogi kérelmek száma meghaladja a meghatározott mutató 150 százalékát, akkor minden további kérelmezőt egy másik uniós országba irányítanak át.

A javaslat a tagállamoknak arra is lehetőséget biztosít, hogy átmenetileg, 12 hónapos, egyszer megújítható időtartamra felfüggesszék az áthelyezésben való részvételüket. Ebben az esetben a menekültek befogadásától ideiglenesen elzárkózó tagállamnak a méltányossági mechanizmus alapján minden egyes áthelyezett menedékkérő után 250 ezer euró (mintegy 77,7 millió forint) “szolidaritási hozzájárulást” kell fizetnie annak az országnak, amely befogadja helyette a menekülteket, fedezendő az ezzel kapcsolatos többletköltségeket.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás