ENSZ-főbiztos: Európának el kell kerülnie a megosztó válaszlépéseket

Filippo Grandi
forrás: commons.wikimedia.org

Brüsszel, 2016. március 2., szerda (MTI) – A migrációs válság kezelése során Európának el kell kerülnie az olyan megosztó válaszlépéseket, mint a határok önkényes lezárása, azok ugyanis azzal a kockázattal járnak, hogy hatalmas menekülttáborrá változtatják a Görögországhoz hasonló frontországokat – figyelmeztetett Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa.

 

A Politico című brüsszeli hírportálnak adott szerdai interjújából kiderül, hogy a válságból kivezető utat szerinte a közös európai megoldás és a menekültek áttelepítése jelenti.
“Elmehetek Bécsbe és Berlinbe, de még mindig azt gondolom, hogy a megoldás itt van” – mondta Grandi az Európai Unió fővárosára utalva. “Európa kizárólag akkor találhat megoldást a migrációs válságra, ha egységes marad, és a tagállamok együttműködnek” – tette hozzá.

“Sokkal többet is tehetnének az uniós tagországok, eltekintve azoktól, amelyek ténylegesen befogadják a menekülteket, mint Görögország és Olaszország, valamint azoktól, amelyekben szívesen látják őket, mint Németország, Ausztria és Svédország” – hangsúlyozta az 59 éves olasz diplomata.

Grandi szerint kulcsfontosságú a migrációs hullám megfékezéséről a török kormány és az uniós tagállamok vezetői között novemberben létrejött egyezmény, amelynek értelmében Ankara további erőfeszítéseket tesz az Európába irányuló migráció megfékezésére, és cserében az unió vállalta, hogy hárommilliárd euróval támogatja a szíriai menekültek törökországi ellátását.

A főbiztos ugyanakkor csalódottságát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy hónapokig tartott, mire az uniós tagállamoknak sikerült megállapodniuk a Törökországnak nyújtandó segélyalap finanszírozásáról. Ugyanez a probléma szerinte a februári londoni donorkonferencián a szíriai menekültválság enyhítésére felajánlott 11 milliárd dollárral is. “Egy hónap eltelt, és még mindig nem tudjuk, hogyan költik el a felajánlásokat. Ezek a dolgok nem várhatnak hat hónapig. Nagyon gyorsan kell cselekednünk, ha hatást akarunk elérni” – fogalmazott Grandi.

Filippo Grandi uniós tisztségviselőkkel tárgyalt kedden Brüsszelben a görög kormánynak nyújtott támogatás megnöveléséről. Athén korábban azzal fenyegetőzött, hogy blokkolni fog minden, az EU migrációs stratégiájára vonatkozó döntést, amennyiben a tagállamok magára hagyják a válság által leginkább sújtott Görögországot.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás