Elindultak Magyarországra a segítségül küldött szlovák rendőrök

Illegális bevándorlás - Szlovákiai rendõrök indultak Pozso
Pozsony, 2016. augusztus 1. Robert Kalinák szlovák belügyminiszter (b3) és Tibor Gaspar szlovák országos rendõrfõkapitány (b2, takarva) a Magyarországra vezényelt 25 fõs rendõri egység tagjainak búcsúztatásán Pozsonyban, a rendõrképzõ szakközépiskolában 2016. augusztus 1-jén. A rendõröket a szlovák kormány a magyar-szerb határra vezényli határvédelmi feladatok ellátására. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Pozsony, 2016. augusztus 1., hétfő (MTI) – Elindult Pozsonyból Magyarországra hétfőn délelőtt az a 25 rendőr, akiket Szlovákia magyar kérésre határvédelmi feladatok ellátására küld a magyar szerb határhoz.

 

A szlovák rendőri egység kiküldetéséről Magyarország kérése alapján és a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) belügyminisztereinek egyeztetését követően a múlt héten született döntés. A hét gépkocsival és a feladataik ellátásához szükséges teljes felszereléssel útnak induló szlovák rendőrök missziója egy hónapra szól, ám a csoportot igény esetén újabb egység váltja.

A rendőröket Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány és Robert Kalinák szlovák belügyminiszter,  búcsúztatta, aki a kiküldetés kapcsán a két ország illetve a visegrádi négyes közti együttműködést példamutatónak értékelte.

“A visegrádi négyeken belüli jelenlegi együttműködés az egész Európai Unió számára példaértékű” – hangsúlyozta Robert Kalinák, hozzátéve: bízik benne, hogy a szlovák rendőri egység is hozzájárul majd a migrációs válság hatékonyabb kezeléséhez.

A szlovák belügyminiszter elmondta: a múltbéli tapasztalatok megmutatták, hogy a migrációs nyomás rendszerint a nyár végén megerősödik, s a mostani kiküldetés is egyfajta válasz erre a jelenségre. Felidézte: a tavalyi évben Szlovákia 8 kiküldetés keretében mintegy háromszáz rendőrrel segítette a határok védelmét Magyarországon, Szlovéniában és Macedóniában, illetve az európai határvédelmi egység, a Frontex keretében Olaszországban és Görögországban is teljesítettek szolgálatot szlovákiai rendőrök.

“Az EU soros elnökeként példát kell mutatnunk, és arra is fel kell hívnunk a figyelmet, hogy milyen módon látjuk a migrációs válság megoldását” – emelte ki Robert Kalinák. Hozzátette: a macedón határ lezárását követően megmutatkozott, hogy jelentősen javult a helyzet, fontos volt a Törökországgal kötött megállapodás is, amelyet “életben kell tartani” , ugyanakkor mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a helyzet ne romoljon a tavalyi szintre.

A Magyarországra küldött szlovákiai rendőregység összetételéről Tibor Gaspar azt mondta: csak már határvédelmi tapasztalatokkal és nyelvtudással bíró önkéntesek vesznek részt a misszióban, köztük többen magyarul is beszélnek, és néhányan már a tavalyi kiküldetések keretében is jártak Magyarországon. Megjegyezte: a kiküldetésben való részvétel iránti érdeklődés rendszerint magasabb, mint ahány rendőrt végül az egyes missziókba besorolnak.

Illegális bevándorlás - Szlovákiai rendõrök indultak Pozso
Pozsony, 2016. augusztus 1.
Robert Kalinák szlovák belügyminiszter (k) és Tibor Gaspar szlovák országos rendõrfõkapitány (háttérben középen takarva) kezet fog a Magyarországra vezényelt 25 fõs rendõri egység tagjaival búcsúztatásukon Pozsonyban, a rendõrképzõ szakközépiskolában 2016. augusztus 1-jén. A rendõröket a szlovák kormány a magyar-szerb határra vezényli határvédelmi feladatok ellátására.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

 

Megérkezett Budapestre a segítségül küldött 25 szlovák rendőr

 

Budapest, 2016. augusztus 1., hétfő (MTI) – Ünnepélyes keretek között fogadták hétfőn Budapesten azt a 25 rendőrt, akit Szlovákia magyar kérésre határvédelmi feladatok ellátására küldött a magyar-szerb határhoz.

 

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az eseményen arról beszélt, hogy Magyarország és Szlovákia egyformán gondolkodik, együtt cselekszik és közösen lép fel “a ránk zúduló” illegális migrációval szemben.

A visegrádi négyek határrendészeti együttműködése keretében Magyarországra érkezett szlovák rendőrök szolgálata kedden veszi kezdetét – közölte az államtitkár.

Kontrát Károly Szlovákiának és az ideérkezett rendőröknek köszönetet mondva kiemelte: Magyarország óriási erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy megvédje déli határait, a magyar embereket és a schengeni külső határt.

Hozzátette, az elmúlt időszakban Magyarország szigorú törvényeket alkotott, és jelentős “élőerős” védelem van jelen déli határán, ahol jelenleg nyolcezer rendőr és honvéd teljesít szolgálatot.

Magyarország biztosítja az eredményes határvédelemhez szükséges anyagi feltételeket – jelentette ki Kontrát Károly, majd közölte: az elmúlt egy évben több mint százmilliárd forintot fordított az ország erre a célra.

Szólt arról is, hogy az Európai Unió “elhibázott bevándorláspolitikája” ma sem változott: nem az illegális migráció megfékezését tűzte ki célul, hanem migránsok elosztására tesz javaslatot.

Kontrát Károly közölte, hogy az elmúlt héten több mint négyszázan próbáltak átjutni illegálisan a magyar-szerb határon.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás