Egy francia miniszter a migránsokkal szembeni rasszizmus elítélésére szólított fel

Emmanuelle Cosse
kép forrása: www.youtube.com

Párizs, 2016. október 6., csütörtök (MTI) – Emmanuelle Cosse francia lakhatási miniszter a migránsok elleni “szélsőségesen rasszista cselekmények” elítélésre szólított fel csütörtökön, miután rálőttek egy átadás előtt álló befogadó központra.

 

“Az ország minden humanistájának, progresszíven gondolkodójának szembe kell fordulnia és el kell ítélnie az ilyen szélsőséges rasszista cselekményeket” – mondta a kormánytag az Europe1 kereskedelmi rádiónak adott interjúban.

A nyugat-franciaországi Saint-Brévinben kedden ismeretlenek belőttek annak a volt nyaralóközpontnak az ablakain, amelyet az állam hetven menedékkérő elhelyezésére jelölt ki. Szeptember elején pedig Párizs egyik déli elővárosában, Forges-les-Bains-ben egy száz fős befogadó központban feltehetően szándékos gyújtogatás történt.

“Azért hozzuk létre ezeket a központokat, mert nem lehet elfogadni, hogy ezek az emberek az utcán sárban éljenek, miközben megilleti őket a menedékjog” – hangsúlyozta a politikus. Emmanuelle Cosse szerint “a szélsőjobboldali aktivisták kihasználják mindezt undorító politikájukhoz”.

“Azt kérem, minden franciától, hogy egyszerűen ismerje el, nem nehéz az ország teljes területén kis csoportokban elhelyezni az embereket, ezt meg lehet csinálni” – mondta a miniszter.

A keddi lövöldözést a volt nyaralóközpontot működtető szakszervezet, a CGT és az a helyi csoport is elítélte, amely a migránsok betelepítése ellen hetek óta tiltakozik. A szervezet szerint ugyanakkor azt “az erőszakot is el kell ítélni”, amelyet a menedékkérők egyeztetés nélküli betelepítése jelent.

A szocialista kormány ígértet tett arra, hogy az év vége előtt végleg és teljesen felszámolja a spontán módon kialakult, de eddig megtűrt migránstábort az észak-franciaországi Calais közelében, ahonnan a táborlakók Nagy-Britanniába szeretnének átjutni. Azoknak a migránsoknak, akik feladják az átjutási tervüket, és menedékkérelmet nyújtanak be Franciaországban, a kormányzat átmeneti szállást biztosít a kérelem elbírálásának idejére, mintegy 3-4 hónapra, a többieket kiutasítja. Egy belügyminisztériumi dokumentum szerint közel 12 ezer férőhelyre van szükség ahhoz, hogy az év végéig felszámolható legyen a “dzsungelnek” is nevezett, nem hivatalos menekülttábor.

Párizst és Korzikát kivéve – ahol a legmagasabb a külföldiek aránya – a kormány valamennyi régióban létre kíván hozni új befogadóközpontokat. A belügyi tárca korábban egyeztetést ígért, de miután ez elmaradt, az ellenzék azzal vádolta meg a kormányt, hogy “több száz mini-Calais-t” akar létrehozni az országban. A legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak elnöke, Laurent Wauquiez azt kérte a jobboldali polgármesterektől, hogy álljanak ellen a kormány tervének, és ehhez a párt minden jogi segítséget megad.

Jacques Toubon ombudsman csütörtökön “a legnagyobb nyugtalanságának” adott hangot a calais-i tábor felszámolási körülményei miatt. A jogvédő úgy tudja, hogy a “dzsungelben” kialakított létesítmények, iskolák, üzletek, imahelyek teljes felszámolását október 17-re tervezik. Az ombudsman arra is felhívta a figyelmet, hogy a 10 ezer táborlakó között csaknem ezer kísérő nélküli kiskorú lehet.

Jacques Toubon közleményében közölte, hogy szerdán levélben kérte a belügyminisztériumtól: jelezze milyen intézkedéseket foganatosít a kísérő nélküli kiskorúak ellátására, és hozza nyilvánosságra, hány befogadóhely áll pontosan rendelkezésre a migránsoknak országszerte.

Manuel Valls miniszterelnök egy héttel ezelőtt úgy fogalmazott, hogy Franciaországot “messze nem árasztották” el a migránsok és az ország képes elhelyezni a calais-i menedékkérőket. Azt mondta, a dzsungel felszámolása “a következő hetekben” megkezdődik.

Párizsban október közepén nyílik meg az a humanitárius központ, amely azokat a migránsokat fogadja majd be néhány napra, akik rendszeresen közparkokban és metrómegállókban vernek tábort a fővárosban. A párizsi központban megjelenő embereket is ezentúl vidéki szállásokon tervezik elhelyezni.

Franciaországban tavaly 80 ezren nyújtottak be menedékkérelmet, s idén is ugyanennyire számítanak a hatóságok. Ezen kívül az uniós áthelyezési program keretében eddig 3 ezer menedékkérőt vett át Franciaország közvetlenül Görögországból és Olaszországból.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás