Die Welt: nem a török alku, hanem a balkáni útvonal lezárása állította meg az áradatot

welt-logo

Budapest/Berlin, 2016. június 13., hétfő (MTI) – A balkáni migrációs útvonal lezárása hatékonyabb volt a migrációs áradat megállítása szempontjából, mint az Európai Unió Törökországgal kötött megállapodása – állapítja meg az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex elemzésére hivatkozva a Die Welt című konzervatív német napilap.

 

A balkáni útvonal lezárása “azonnal” az érkező menedékkérők számának csökkenéséhez vezetett – írja az uniós ügynökséget idézve a lap, hozzátéve: az EU-török megállapodásnak csak alárendelt szerepe volt ebben.

“A menekültek számának tavaszi csökkenése Európában mindenekelőtt a balkáni útvonalon életbe léptetett határzárakra vezethető vissza” – hangsúlyozza a Die Welt.

A varsói székhelyű Frontex elemzéséből ugyanis az derüli ki, hogy a Törökországból Görögországba érkező menedékkérők száma nem március 20-án, a Törökországgal kötött megállapodás hatályba lépésekor kezdett apadni, hanem már azt megelőzően, mégpedig azt követően, hogy a macedón hatóságok február 19. után szigorúan korlátozni kezdték, hogy ki léphet be az országba Görögországból – olvasható a cikkben.

Ezt követően a Frontex szerint a NATO-misszió elindítása az Égei-tengeren, és az EU és Törökország márciusi megállapodása tovább mérsékelte a menedékkérők áradatát, s mindkét intézkedés “migránsok további csoportjait tántorította el attól, hogy elhagyják Törökországot”.

A lap emlékeztet: a német belpolitikában heves vita alakult ki arról Angela Merkel német kancellár és Horst Seehofer bajor miniszterelnök között, hogy melyik út a hatékonyabb az emberáradat megfékezése szempontjából. A kancellár szerint ugyanis a macedón-görög határ egyoldalú lezárása nem tartós megoldás, szemben az EU és Törökország megállapodásával.

Seehofer ezzel szemben már korábban arra az álláspontra helyezkedett, hogy valójában a balkáni útvonal lezárása vetette vissza az érkezők számát, amely az EU-Törökország-csúcstalálkozó előtt és után is alacsony maradt.

http://www.welt.de/politik/deutschland/article156145936/Blockade-der-Balkanroute-war-wirksamer-als-der-Tuerkei-Deal.html?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_migracio_201606

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás