A Der Spiegel az Orbán-Kohl-találkozóról

A Der Spiegel az Orbán-Kohl-találkozóról
forrás: commons.wikimedia.org

Berlin, 2016. április 22., péntek (MTI) – A Der Spiegel című német hírmagazin Orbán Viktor miniszterelnök és Helmut Kohl volt német kancellár találkozójáról közölt cikket a hét végén megjelent számában.

 

Az Álszentek között – közbevetés: a páciens Helmut Kohl több felebaráti szeretetet érdemel című írásban a Der Spiegel Parkinson-kórban szenvedő szerzője, Stefan Berg kiemelte: a súlyos beteg volt kancellár és Kai Diekmann, a Bild című lap szerkesztőbizottságának vezetője, illetve Orbán Viktor közös fényképeit elnézve elfogja az a rossz érzés, hogy ezeket az embereket “nemcsak a felebaráti szeretet vezérli, hanem legalább ennyire erősen saját maguk szeretete”, és magatartásukra az álszentség a megfelelő kifejezés.

Felvetette: meglehet, hogy a fotózások és a politikai nyilatkozatok mindenben megfelelnek a volt kancellár akaratának, de ha nem így lenne, vajon lenne-e még ereje védekezni azok ellen, akik szándékai, nézetei tolmácsaiként lépnek fel?

Orbán Viktor Helmut Kohl és a Parkinson-kórban szenvedett néhai katolikus egyházfő, II. János Pál időskori testi állapotát párhuzamba állító nyilatkozatával, a Bildnek a találkozóról közölt beszámolójával és a Kohl-Orbán-találkozóról kiadott közös nyilatkozattal kapcsolatban hozzátette: számára mindez “nehezen áll össze, és erősíti a gyanút, hogy itt nagyon tetterős emberek kihasználtak egy gyengét”, amit akár visszaélésnek is lehet nevezni.

Kiemelte: súlyos teher lehet az együttlét súlyos beteg emberekkel, amikor pedig a beteg híres ember, fennáll a kísértés, hogy a beteg “kísérője szervezzen magának egy kis jutalmat”. Megjegyezte: ennek a csábításnak “láthatóan nehéz ellenállni”.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás