Csúcsértekezletet tartanak a V4-ek a jövő héten Varsóban

Orbán Viktor; FICO, Robert; SOBOTKA, Bohuslav; SZYDLO, Beata
korábbi felvétel: Prága, 2016. június 8. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Robert Fico szlovák, Beata Szydlo lengyel, Bohuslav Sobotka cseh és Orbán Viktor magyar miniszterelnök (b-j) a visegrádi négyek (V4) országai kormányfõi találkozóján Prágában, 2016. június 8-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs

Varsó, 2016. július 11., hétfő (MTI) – Csúcsértekezletet tartanak a visegrádi csoport kormányfői Varsóban, többek között az Európai Unió lehetséges megreformálásáról egyeztetnek – jelentette be hétfőn Beata Szydlo lengyel kormányfő. Mariusz Blaszczak lengyel belügyminiszter szerint a csúcs jövő csütörtökön lesz.

 

Beata Szydlo a hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: “kétségtelen, hogy az Európai Unió reformra, mégpedig mélyreható reformra szorul”, és a visegrádi országok (V4 – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) csúcstalálkozóján erről is tárgyalnak majd Varsóban.

A lengyel belügyi tárca vezetője, Mariusz Blaszczak később, a V4 belügyminisztereinek varsói találkozója után tartott sajtóértekezleten újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a kormányfő által kilátásba helyezett csúcsra jövő csütörtökön lesz. Sok témáról tárgyalnak majd – tette hozzá, megemlítve a varsói belügyminiszteri egyeztetés témáját, az illegális bevándorlás kezelését és a határvédelmet is.

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter már szombaton, a varsói NATO-csúcs során kilátásba helyezte: a V4 a közel jövőben az Egyesült Királysággal kiegészített formátumban a Brexit következményeiről fog tárgyalni. A jövő heti visegrádi egyeztetésen való lehetséges brit részvételről azonban a lengyel politikusok hétfőn nem nyilatkoztak. Közben David Cameron brit kormányfő hétfőn bejelentette: szerdán benyújtja lemondását.

Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke úgy nyilatkozott a Rzeczpospolita lengyel napilapban hétfőn megjelent interjúban: tudomása szerint a lengyel kormány még nem kezdte el azoknak a javaslatoknak a kidolgozását, melyet a brit népszavazás után kilátásba helyezett az Európai Unió megreformálásával kapcsolatban. “A tárgyalások azonban más szinten zajlanak, megkértem egy jelentős lengyel jogászt, hogy új uniós szerződéstervezeteket dolgozzon ki” – tette hozzá Kaczynski.

Lengyelország július 1-én vette át a V4 soros elnökségét.

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás