Csehország további 30 rendőrt küld Görögországba

Cseh rendőrök indultak Magyarországra a schengeni határ védelmére
Illusztráció, forrás: www.army.cz

Prága, 2016. április 24., vasárnap (MTI) – Csehország jövő pénteken további harminc rendőrt küld Görögországba, akik bekapcsolódnak a Európai Unió határait védő Frontex ügynökség munkájába – közölte Tomás Tuhy cseh országos rendőrkapitány a prágai közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában.

 

Tuhy szerint a cseh rendőrök elsősorban a Görögországba érkezett migránsok Törökországba való visszaszállításában fognak segédkezni a helyi hatóságoknak. A Frontex kereteiben Görögországban dolgozó cseh rendőrök száma ezzel 41-re emelkedik.

A cseh rendőrségnek mintegy 300 olyan idegen nyelveket beszélő és szakmailag felkészült rendőre van, akik szükség esetén azonnal bevethetőek külföldön – fejtette ki Tomás Tuhy.

Milan Chovanec cseh belügyminiszter korábban azt közölte, hogy a belügyminisztérium olyan speciális rendőregységet hoz létre, amelynek tagjai megfelelnének a külföldi bevetések követelményeinek.

A migrációs válsággal kapcsolatban Csehország már korábban több tucatnyi szakképzett rendőrt küldött Magyarországra, Szlovéniába és Macedóniába. A görögöknek nagyobb szabású humanitárius segítséget is felajánlottak a csehek.

A cseh kormány elutasítja az Európai Unióba érkezett menekültek kvóták szerinti elosztását és a migránsválság megoldásának kulcsát a külső schengeni határok védelmének biztosításában látja.

Csehországot a migránsválság eddig konkrétan nem igen érintette. Rendőrségi kimutatások szerint tavaly június közepétől most vasárnapig 3437 hivatalos úti okmányok nélküli illegális bevándorló érkezett Csehországba. Menekültstátust a cseh hatóságoktól azonban csak néhány személy kért.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás