Csehország rendőröket küld Magyarországra

cseh rendor
illusztráció forrása: www.pozary.cz

Prága, 2016. július 22., péntek (MTI) – Csehország várhatóan rendőröket küld Magyarországra, akik segíteni fognak magyar kollégáiknak a schengeni határ védelmében, a cseh rendőrök hasonló macedóniai küldetését pedig szeptemberig meghosszabbítják – közölte Milan Chovanec cseh belügyminiszter pénteken Prágában.

 

“Macedónia és Magyarország további rendőröket kértek a Cseh Köztársaságtól a schengeni határ védelmérhez. A partnereknek segíteniük kell egymásnak. Az információt továbbítottuk a kormánynak” – írja a cseh belügyminiszter a Twitteren pénteken megjelent bejegyzésében.

Milan Chovanec szerint 50 cseh rendőr mehetne Magyarországra szeptemberben, míg a Macedóniában szolgáló cseh rendőrök misszióját meghosszabbítanák.

“Amennyiben szerdán a kormány  támogatja, a 40 rendőr macedóniai segítségét szeptember 11-ig meghosszabítjuk. Magyarországra  pedig 50 rendőr mehetne szeptemberben” – pontosította közlését később a cseh belügyminiszter a Twitteren.

A cseh rendőrök macedóniai kiküldetése az eredeti program szerint augusztus elején lejár. Ez már a harmadik cseh rendőrcsoport, amely segít a macedón határőröknek a migránsok továbbjutásának megakadályozásában.

A magyar határőrségnek a cseh rendőrök a migránsválsággal összefüggésben tavaly október közepétől december közepéig segítettek a schengeni határ védelmében. A magyar és a cseh rendőrök közösen járőröztek a határon. Az együttműködést mindkét fél nagyra értékelte.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Varsóban a négy visegrádi ország kormányfői csúcstalálkozója utáni sajtótájékoztatón szólt arról, hogy Magyarország újra partnerei segítségét kéri a schengeni határok védelméhez.

Robert Fico szlovák kormányfő még a sajtóértekezleten bejelentette, hogy a magyar kormány számíthat Szlovákia segítségére a határvédelemben. Fico a migránsválsággal összefüggésben kilátásba helyezte a Magyarországnak a határvédelemben nyújtandó további szlovák segítséget és rámutatott: a két ország között eddig is nagyon hasznos volt az együttműködés e téren.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás