Cseh, szlovák és osztrák belügyminiszter: a balkáni migrációs útvonalnak zárva kell maradnia

A balkáni migrációs útvonalnak zárva kell maradnia
kép forrása: Novinky.cz

Prága, 2016. november 4., péntek (MTI) – Az Európai Uniónak fel kell készülnie arra a helyzetre is, hogy nem sikerül megvalósítani a migránsok visszaadásáról Törökországgal kötött megállapodást, ugyanakkor fontos, hogy a balkáni migrációs útvonal továbbra is zárva maradjon. Egyebek között ebben állapodott meg a cseh, a szlovák és az osztrák belügyminiszter Milan Chovanec, Robert Kalinák és Wolfgang Sobotka pénteki prágai találkozóján.

 

“Bíznunk kellene abban, hogy a megállapodás nem vall kudarcot, de elbizakodni nem szabad. Intézkedéseket kell tenni arra a helyzetre is, ha a megállapodást nem sikerülne megvalósítani” – jelentette ki Milan Chovanec a találkozó utáni sajtótájékoztatón. Rámutatott: Csehország továbbra is kész segíteni a migrációs válság érintett országokat, de a Brüsszel által szorgalmazott kötelező menekültügyi kvóták rendszerét értelmetlennek és működésképtelennek tartja.

A három miniszter egyetértett abban, hogy a török vízummentesség kérdésében az EU-nak nem szabad engednie Ankara zsarolásának.
“Törökország nem háríthatja a felelősséget az EU-ra, amikor nagyon jól tudja, hogy nem teljesítette az összes feltételt, ami a vízummentesség megadásához szükséges” – mondta Robert Kalinák szlovák belügyminiszter.

Wolfgang Sobotka hangsúlyozta: semmiképpen sem szabad engedni a török zsarolásnak. A migrációt az is fékezné, ha működne a menekültek visszatoloncolásának a rendszere. A balkáni migrációs útvonal lezárásán kívül “szükség van a külső és belső európai határok következetesebb védelmére is” – szögezte le az osztrák belügyminiszter.

A miniszterek úgy látják, hogy a migrációs válság megoldása érdekében javítani kell az együttműködést az észak-afrikai országokkal is.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás