Cseh külügyminiszter: a válságokat csak európai szinten lehet megoldani

Lubomír Zaorálek
korábbi felvétel, forrás: youtube.com

Prága, 2016. június 6., hétfő (MTI) – Csak közös erővel, európai szinten lehetséges megoldani azokat a válságokat, amelyekkel Európa az utóbbi időben szemben találta magát – jelentette ki Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter hétfőn Prágában.

 

A Prague European Summit elnevezésű háromnapos nemzetközi vitafórumot megnyitva a cseh diplomácia vezetője leszögezte, hogy az egyoldalú megoldások nem fognak működni. Komoly problémának minősítette, hogy az európaiak már alig hisznek abban, hogy az Európai Unió tagállamai közösen erősebbek.

A problémákat megnevezve Zaorálek elsőként a migrációs válságot említette, majd a gazdasági válságot, Oroszország befolyásának növekedését, a terrorizmust és a jobboldali populizmus erősödését emelte ki. “Mindezek megoldása közös, európai szintű akciót igényel, egyik kihívást sem lehet egyoldalúan megoldani” – vélekedett a cseh miniszter.

Rámutatott, hogy Európában komoly ellentétek jelentek meg, amelyek az Európai Unió egységét is megzavarták. Jelenleg leginkább a migrációs válsághoz való eltérő hozzáállás osztja meg az uniós tagállamokat. “Mindenki tudja, mi a vita lényege: a menekültek áttelepítésének kötelező kvótái. A megoldásnak csak egy útja van, az európai út” – hangsúlyozta Zaorálek. Kifejezte reményét, hogy az EU megtalálja azt az utat, hogy ne a kvótákkal, hanem más módon nyilvánítsa ki szolidaritását a háborús menekültekkel.

Kristalina Georgieva, az Európai Bizottság alelnöke úgy vélte: nyilvánvaló, hogy a kelet-európai országok lakosságának elutasító álláspontja a migránsokkal szemben összefüggésben van azzal, hogy nincsenek tapasztalataik a multikulturális társadalomról, ami aggodalmakat vált ki bennük. Zaorálek erre reagálva megjegyezte, hogy a legutóbbi belgiumi és franciaországi terrorista merényletek tovább fokozták a kelet-európaiak aggodalmait, s ezt Brüsszelnek is meg kellene értenie.

A Prague European Summit zárórendezvényére szerdán kerül sor, amikor a visegrádi négyek kormányfői csúcstalálkozója keretében Prágában tárgyaló Bohuslav Sobotka cseh, Beata Szydlo lengyel, Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák kormányfő egy panelbeszélgetésen időszerű európai témákat fognak boncolgatni.

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás