A cseh kormány leállította az iraki keresztények befogadásának programját

A cseh kormány leállította az iraki keresztények befogadásának programját
forrás: commons.wikimedia.org

Prága, 2016. április 7., csütörtök (MTI) – Leállította az iraki keresztény menekültek befogadásának programját a cseh kormány csütörtökön – közölték a kormány ülése utáni sajtótájékoztatón.

 

Egy cseh alapítvány által finanszírozott humanitárius program keretében Csehország 153 iraki keresztényt kívánt befogadni, akiket hazájukban veszélyeztettek az iszlám szélsőségesek. A program keretében eddig 89 menekült érkezett Csehországba.

A kormány döntése annak következménye, hogy 25 iraki a múlt héten visszakérte útiokmányait a cseh hivataloktól és Németországba távozott, ahol menedéket kértek. Előzőleg a cseh kormány menedéknyújtási ajánlatát elutasították, illetve kérték a folyamat leállítását. Németországba távozásukat családi kapcsolatokkal indokolták. További nyolc iraki keresztény menekült úgy döntött, hogy visszatér Irakba.

Mindazok az irakiak, akik nem hagyták el Csehország területét, továbbra is élvezik a cseh hatóságok bizalmát, magát a programot a cseh kormány azonban leállította és újabb iraki keresztény menekülteket már nem fogad.

Milan Chovanec belügyminiszter az irakiak Németországba történt távozását kommentálva azt mondta: Csehország olyan helyzetbe került, hogy részévé válhatna egy olyan “utazási irodának”, amely közelebb hozná a menekülteket a célországként megnevezett Németországhoz vagy Svédországhoz. A belügyminiszter ezért úgy vélte, hogy a kormányzat által is támogatott projekt megkérdőjeleződött, ezért annak megvalósítását leállította.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás