A cseh államfő szerint Asselborn kijelentése árt az EU-nak

Miloš Zeman
kép forrása: commons.wikimedia.org

Prága, 2016. szeptember 13., kedd (MTI) – Milos Zeman cseh államfő szerint Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter felvetése, miszerint Magyarországot ideiglenesen vagy véglegesen ki kellene zárni az EU-ból, rendkívüli módon árt az Európai Uniónak és az európai integrációs projektnek.

 

“A luxemburgi külügyminiszter kijelentései rendkívüli módon ártanak az egész Európai Uniónak és az európai integrációs projektnek” – tolmácsolta Zeman véleményét szóvivője, Jirí Ovcácek.

Asselborn a Die Welt című német lapnak adott interjúban beszélt arról, hogy ki kell zárni az EU-ból az olyan tagállamot, amely – mint Magyarország – “kerítést épít háborús menekültek ellen”, vagy megsérti a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét.

“Magyarország Csehország partnere az EU-ban és a visegrádi csoportban is” – jegyezte meg a szóvivő.

Jiří Ovčáček, szóvívő
Jiří Ovčáček, szóvivő, kép forrása: commons.wikimedia.org

Asselborn Magyarország-bírálatát Csehországban Bohuslav Sobotka miniszterelnök is visszautasította. “Nem fogunk semmiféle uniókat létrehozni az EU-n belül, és senkit sem fogunk kizárni. Európának együtt kell működnie és összetartónak kell lennie” – olvasható a cseh kormányfő nyilatkozatában.

Egy unión belüli unió létrehozásáról Milos Zeman és Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökjelöltje beszélt hétfői találkozójukon Prágában.

“Arról beszéltünk, hogy lehetne-e hangosabban hallatni a jövőben Közép-Európa hangját az Európai Unión belül, mert közös a történelmünk, és hasonló módon látjuk a dolgokat” – nyilatkozott Norbert Hofer újságíróknak a találkozó után. “Uniót akarunk kialakítani az unióban” – szögezte le az osztrák elnökjelölt. “Norbert Hofer a találkozón bemutatta projektjét az unión belüli unióról, amely lényegében megfelel a visegrádi csoport kiszélesítéséről alkotott elképzelésnek, a Visegrád plusznak” – jegyezte meg ezzel kapcsolatban hétfőn a cseh elnöki szóvivő.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás