Chovanec határozottan visszautasította a a V4-ek nyugat-európai bírálatát migrációs ügyben

Milan Chovanec
forrás: commons.wikimedia.org

Prága, 2016. november 8., kedd (MTI) – Botrányosnak és elfogadhatatlannak nevezte Milan Chovanec cseh belügyminiszter, hogy néhány nyugat-európai politikus a migrációs válsággal kapcsolatban igyekszik megbízhatatlannak feltüntetni Csehországot és a visegrádi négyek többi tagállamát.

 

Amennyiben az Európai Unió régebbi tagállamainak támadásai a visegrádi csoport ellen folytatódnak, az az unióellenes hangulat fokozásához vezethet Csehországban és a többi visegrádi államban is – szögezte le Milan Chovanec kedden Prágában kiadott nyilatkozatában.

“Az utóbbi napokban felerősödött néhány európai politikus, de az Európai Bizottság képviselőinek az az igyekezete, hogy Csehországot és a V4 többi tagállamát úgy mutassák be, hogy azok az illegális bevándorlás kérdésében nem teljesítik kötelezettségválallásaikat. Az offenzíva részét képezi a nyílt zsarolás is, konkrétan a strukturális alapokból származó támogatások csökkentése, amennyiben nem fogadunk be migránsokat Olaszországból és Görögországból olyan tempóban, amellyel ezek az országok elégedettek lennének” – olvasható a nyilatkozatban. Chovanec úgy véli: Csehország, eltérően Olaszországtól és Görögországtól, nemzetközijogi kötelezettségeit, beleértve a menekültek befogadását is, teljesíti.

A cseh belügyminiszter szerint a támadások “rendkívül veszélyes hozzáállásról” tanúskodnak, ami az Európai Uniót tartós válságba sodorhatja. “Amennyiben a V4-ek realista politikája szüntelen támadásának célja az európai integráció felbomlasztása, akkor az európai politikusok folytassák hibáztatásunkat” – tette hozzá a cseh belügyminiszter.

Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős európai uniós biztos egy hétfőn nyilvánosságra hozott levélben felszólította a V4-eket, hogy kapcsolódjanak be az Olaszországban és Görögországban lévő migránsok elosztásának már jóváhagyott programjába. A visegrádi országok azonban már a kezdettől fogva elutasítják a kötelező betelepítési kvótákat. Janisz Muzalas migrációért felelős görög miniszter a múlt héten azzal vádolta a visegrádi országokat, hogy szabotálják a menekültek elosztását.

 

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás