Cerar: megkérdőjelezhető Németország szerepe a migrációs válságban

Miroslav Cerar
Miroslav Cerar, forrás: et.wikipedia.org

Zágráb/Ljubljana, Budapest, 2016. március 4., péntek (MTI) – Németország szerepe a migrációs válságban a kétértelmű üzenetek miatt egyre inkább megkérdőjelezhető – mondta Miro Cerar szlovén miniszterelnök a Mladina című szlovén hetilapnak adott interjújában, amely pénteken jelent meg.

 

“Németország kétértelmű jeleket küld a menekülteknek” – jelentette ki Cerar. Egyrészt hívja őket, másrészt viszont korlátozza a lehetőséget számukra, hogy Németországba jussanak – tette hozzá.

Jelezte, hogy személyesen nagyra becsüli Angela Merkel német kancellárt, amiért a migránsválság kezdetén emberségesen állt a menekültekhez és meghívta országába azokat, aki rászorulnak a segítségre, de a szlovén miniszterelnök szerint Merkel “nem volt elég precíz”, és kijelentésével elindított egy bevándorlási hullámot.

Nemcsak menekültek jönnek háborús területekről, hanem gazdasági bevándorlók is, akik destabilizálják azokat az országokat, amelyeken áthaladnak – hangsúlyozta a kormányfő.
Utalt arra: szűkültek a migránsok lehetőségei, hogy Németországba juthassanak, s ez először Ausztriát érintette kellemetlenül. Úgy vélte, hogy “kétértelmű”, ha “az egyik oldalon üdvözlöd a migránsokat, a másik oldalon viszont elutasítod őket”.

Miro Cerar a saját országára is kitért az interjúban. Elítélte a nagyfokú idegengyűlöletet, amelyet szerinte a jobboldal gerjeszt. Szerinte az ellenzék politikailag akar profitálni a migrációs válságból, és alaptalanul kelt félelmet az emberekben azzal, hogy egyfajta bizonytalanságot és instabilitást sugall.

Ugyanakkor hozzátette: a szélsőbaloldali pártoknak az az álláspontja, amely a határok nyitottságát és nagyobb számú migráns befogadását szorgalmazza, ugyancsak veszélyes, mert biztonsági kockázatot jelent az ország számára.

Cerar arról is beszélt, hogy Szlovéniának a folyamat végén be kell fogadnia néhány ezer migránst területén, de – mint mondta – csak meghatározott időre.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás