Berlin és München megállapodott a határellenőrzés fenntartásáról

Berlin és München megállapodott a határellenőrzés fenntartásáról
kép forrása: www.flickr.com

Berlin, 2016. május 10., kedd (MTI) – Németországban a szövetségi kormány és a bajor tartományi kormány megállapodott abban, hogy fenntartják a menekülthullám miatt tavaly szeptemberben ideiglenesen visszaállított ellenőrzést az Ausztriával közös határszakaszon, ha felhatalmazást kapnak erre az Európai Uniótól – közölte Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter kedden Berlinben.

 

Az EU kedvező döntése esetén a határellenőrzést végző szövetségi rendőrség “láthatóan és hatékonyan” folytatja munkáját, és továbbra is megtagadja a belépést mindazoktól, akik nem akarnak Németországban menedékjogi kérelmet benyújtani – közölte a miniszter.

Hozzátette, hogy a terrorizmus és a bűnözés elleni harcot is szolgálja a menekültek számának korlátozása és a beáramlásuk rendezetté tétele céljából tavaly visszaállított ellenőrzés a bajor-osztrák határon, ahol a menekülthullám eléri az országot.

A menekülthullám esetleges fölerősödésére a szövetségi rendőrség rugalmasan reagál, egységeit azonnal megerősíti vagy átcsoportosítja. “Dolgozunk azon, hogy a tavalyi esettel ellentétben az idén ez ne forduljon elő” – emelte ki a német belügyminiszter.

Hangsúlyozta, hogy a nemzeti hatáskörben végzett ellenőrzés befejezésének feltétele a közös, uniós külső határ hatékony biztosítása. A határigazgatás erősítését meg kell követelni az érintett uniós tagállamoktól, ami “különösen Görögországra és Olaszországra vonatkozik”. Továbbá “igazi európai” határ- és partvédelmi szervezetté kell fejleszteni az uniós határigazgatási ügynökséget (Frontex), ki kell építeni egy közös be- és kiutazási nyilvántartást és össze kell hangolni a nemzeti hatóságok információs rendszereit – áll a szövetségi belügyminisztérium közleményében.

Felidézték, hogy Németország kezdeményezésére több uniós tagország felkérte az Európai Bizottságot, hogy az ideiglenes határellenőrzés május 12-én lejáró határidejének hat hónapos meghosszabbítását javasolja a tagállamok kormányait összefogó tanácsnak, amely várhatóan csütörtökön hoz döntést.

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter Münchenben bejelentette, hogy a határellenőrzés folytatásáról kötött megállapodás révén a bajor tartományi kormány egyelőre nem fordul alkotmánybírósághoz a szövetségi kormány menekültpolitikája miatt.

A berlini vezetés “készen áll a menekülthullám korlátozására, ha ismét emelkedne a menekültek jelenleg alacsony száma”, ezért a bajor kormány az “asztalfiókba helyezi” az alkotmánybírósági panasz tervét – mondta a miniszter.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás