Bécsben több ezer menekült érkezésétől tartanak a tartományi szociális juttatások átrendezése miatt

zeitung Österreich
kép forrása: www.flomueller.at

Bécs, 2016. június 13., hétfő (MTI) – Bécsi politikusok attól tartanak, hogy migránsok ezrei fognak a fővárosba áramlani azt követően, hogy a felső-ausztriai tartományi parlament a héten várhatóan a szociális juttatások csökkentéséről határoz, továbbá Alsó-Ausztriában is a családoknak folyósítható támogatások korlátozását tervezik – írta hétfőn az Österreich című osztrák lap.

 

Felső-Ausztriában a csütörtökre tervezett döntéssel 914 euróról 365 euróra csökkentenék a menekültek számára minimálisan járó szociális támogatást. Ha valaki teljesíti az integrációs előírásokat, továbbá látogatja az országismereti kurzusokat és nyelvtanfolyamokat, további 150 euróhoz juthat, de az összeg még így is jelentősen kevesebb, mint a 837 eurós bécsi juttatás.

A következő hónapokban akár 20 ezer menekült is érkezhet, jelentősen megterhelve az osztrák főváros költségvetését – mondta Wolfgang Hattmannsdorfer, az Osztrák Néppárt (ÖVP) egyik tartományi képviselője a lap szerint.

Gernot Blümel, az ÖVP bécsi szervezetének vezetője szerint a menekültek beáramlása a bécsi adófizetők számára jelent majd igazán nagy problémát.

A főváros számára 2013-ban 430 millió euró többletkiadással járt a szociális segélyek folyósítása, míg 2015-ben már 544 millió eurót, 26 százalékkal több pénzt kellett elkülöníteniük rá.

Sonja Wehsely, a szociális ügyekért felelős városi tanácsos alkotmányellenesnek nevezte a felső-ausztriai tervezetet, és arról beszélt, hogy a fővárost így gettók kialakulása, a szegénység és a hajléktalanok számának növekedése fenyegeti.

Az Österreich összefoglalója szerint Bécsben egy ember 840 eurót, egy gyermektelen pár kétszer 630 eurót, egy kétgyerekes család pedig 1700 euró segélyt kaphat.

Alsó-Ausztriában azt tervezik, hogy egy család legfeljebb 1500 euróhoz juthat.

Áprilisban nagyobb médiavisszhangot keltett egy afgán kilencgyerekes menekültcsalád, amely Bécsben 5700 eurót kapott, és rövid várakozási idő után lakáshoz is jutottak. Nem sokkal ezután a tizedik gyermekük is megszületett.

Tavaly Bécsben 81 ezer ember kapott szociális segélyt, vagyis 13 százalékkal, 21 ezerrel többen, mint 2014-ben. Jelenleg 22 ezer menedékkérő van a városban. A belügyminisztérium adatai szerint közülük minden harmadik bűnöző, nagyjából 6500-an. Ez 47 százalékkal több, mint a 2014-es arány. A húsz év alatti bűnelkövetők száma 2015-ben 2300 volt, ami az előző évi adatokhoz képest 72 százalékos emelkedést jelent. A fiatalkorú bűnelkövető menekültek leginkább Bécs tizedik kerületében, Favoriten negyedben, a hetedik kerületi Neubau és a 16. kerületi Ottakring városrészében élnek.

A kormány – felkészülve a további menekültáradatra – a tartományokat arra kérte, hogy összesen további 17 ezer helyet készítsenek elő a migránsok számára, így Bécsben 3000 helyet kell még előteremteni.

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás