Balog Zoltán a magyar kormány szolidaritásáról biztosította Varsót

Balog Zoltán a magyar kormány szolidaritásáról biztosította Varsót
kép forrása: twitter.com

Varsó, 2016. május 19., csütörtök (MTI) – A magyar kormány szolidaritásáról biztosította Varsót a brüsszeli bírálatokkal szemben Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki a Varsói Nemzetközi Könyvvásár megnyitóján vett részt és kormánytagokkal folytatott megbeszéléseket csütörtökön a lengyel fővárosban.

 

A Piotr Glinski első miniszterelnök-helyettessel, kulturális miniszterrel folytatott megbeszélése után Balog Zoltán az MTI-nek telefonon elmondta: közölte tárgyalópartnerével, hogy Magyarország ellenez mindenféle szankciót Lengyelország ellen. A lengyel kormányfő helyettese ezt jó néven vette. Szó volt a kétoldalú kapcsolatokról, európai ügyekről, arról hogy a két ország miként tudna pozitív módon együttműködni európai kérdésekben – tette hozzá.

A másik kormányzati tárgyalópartner Elzbieta Rafalska munka-, családügyi és szociálpolitikai miniszter volt. Balog Zoltán elmondta, hogy  mindkét találkozón fontos szerepet kapott a családpolitika. Lengyelország ugyanis offenzív családpolitikába kezdett, részben a magyar példára hivatkozva. Egy nagyon nagyvonalú, egy gyermek születésével járó, majdnem 40 ezer forintnak megfelelő havi plusz jövedelmet biztosítanak a családoknak, különböző feltételekhez kötve. Lengyelországban is alacsony a születésszám, amit a varsói vezetés ezzel próbál megváltoztatni.

Balog Zoltán – mint elmondta – beszámolt a magyar pozitív tapasztalatokról, a családi otthonteremtési kedvezményről, a családi adókedvezményről, a házassági adókedvezményről. A demográfiai fordulatot illetően egyetértettek mind a két miniszterrel, hogy semmiképpen sem szeretnék a bevándorlással megoldani a demográfiai problémákat, hanem saját erőből, részben a fiatalok itthon tartásával, a külföldi tapasztalatok utáni hazajövetelükkel, család- és otthonalapításukkal.

Ezeket a témákat Lengyelországban hasonlóan látják mint Magyarországon, és egy hasonló családpolitikai rendszert próbálnak kialakítani. Ennek az első tapasztalatait most szűrik le, és számítanak a magyar tapasztalatokra is – mondta Balog Zoltán.

Azzal kapcsolatban, hogy Lengyelországot nemzetközi bírálatok érik, Balog Zoltán közölte tárgyalópartnereivel, hogy “semmifajta politikai konfliktus, amit természetesen rendezni kell, nem jogosít fel senkit arra, hogy megsértse egy népnek, egy nemzetnek a méltóságát, legyen az lengyel vagy magyar, és ebben is szolidárisak vagyunk a lengyelekkel”. A miniszter emlékeztetett arra, hogy a lengyel és a magyar parlament is elfogadta azt a határozatot, amely a 2016-os évet a lengyel-magyar szolidaritás évévé nyilvánítja. “Erre a szolidaritásra éppen most van a legnagyobb szükség” – hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere.

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás