Bakondi: újra élővé kell tenni a schengeni rendszer filozófiáját

Bakondi György sajtótájékoztatója
korábbi felvétel, Budapest, 2016. március 11. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági fõtanácsadója sajtótájékoztatót tart az illegális bevándorlással kapcsolatban Budapesten, az Igazságügyi Minisztériumban 2016. március 11-én. MTI Fotó: Kovács Tamás

Budapest, 2016. június 21., kedd (MTI) – A migrációs helyzet kezelésében alapvető megközelítésbeli változásra van szükség, újra “élővé” kell tenni a schengeni rendszer filozófiáját, miszerint a külső határokat védjük, s ezáltal a belső határokon nem szükséges ellenőrzés – emelte ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kedden az MTI-nek adott nyilatkozatában, miután részt vett a nyugat-balkáni illegális migrációt áttekintő tanácskozáson Budapesten.

 

Bakondi György azt mondta: a migrációs kérdésekkel foglalkozó tizenhárom ország – Ausztria, Bulgária, Csehország, Görögország, Horvátország, Lengyelország, Macedónia, Németország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Magyarország -, valamint az uniós határőrizeti ügynökség, a Frontex és az európai rendőrségi együttműködési szervezet, az Europol képviselőinek részvételével zajlott rendezvény eredményes lehet, mivel előkészítheti ezen országok illetékes politikai vezetőinek tanácskozását. Ez a főtanácsadó szerint áttörést hozhat a migráció elleni európai fellépésben, és abban is, hogy hatékony fellépést biztosítsanak a terrorveszély ellen, az állampolgárok biztonságának garantálása érdekében.

A mostani konferencia fontos szakmai lépés a határőrizetért felelős vezetők konzultációjában – fogalmazott Bakondi György, megjegyezve: a rendezvény jól illeszkedik a magyar kormány nemzetközi aktivitásához is, amelynek célja, hogy megszakítsák azt a folyamatot, amelynek nyomán tavaly több mint 2 millió olyan ember lépett az Európai Unióba, akinek identitása, illetve célkitűzése sem ismert.

A konferencián Papp Károly országos rendőrfőkapitány arról beszélt, hogy az illegális migrációval szembeni fellépés nemcsak határrendészeti, hanem bűnügyi, közrendészeti és idegenrendészeti feladat is. A komplex rendvédelmi feladat komplex válaszokat és fellépést kíván, ezért a bűnügyi és rendészeti munkának összehangoltnak kell lennie – mondta, példaként említve az embercsempész szervezetek elleni fellépést.

A rendezvényen kivetítőn idézték az Európai Parlament és az Európai Tanács 2016. március 9-én kiadott, a személyek határátlépésére irányadó szabályok uniós kódexéről szóló rendeletét, amely kimondja: “A határellenőrzés végrehajtása nem csupán azoknak a tagállamoknak az érdeke, amelyek külső határainál azt elvégzik, hanem valamennyi olyan tagállamé, amely belső határain megszüntette a határellenőrzést. A határellenőrzésnek elő kell segítenie az illegális bevándorlás és az emberkereskedelem elleni küzdelmet, és meg kell előznie a tagállamok belső biztonságát, közrendjét, közegészségügyét és nemzetközi kapcsolatait fenyegető veszélyeket.”

 

 

FacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás