Bakondi: megszilárdult a határőrizet

Bakondi György
korábbi kép forrása: www.hirado.hu

Budapest, 2016. július 27., szerda (MTI) – Megszilárdult a határőrizet és jelentősen csökkent a befogadó állomások telítettsége a július eleji jogszabályváltozásnak köszönhetően – közölte Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó szerdán Budapesten.

 

Értékelése szerint a jogellenes magyarországi tartózkodás megszüntetésére irányuló intézkedések stabilitást és hatékonyságot hoztak, az idegenrendészeti központokban 41 százalékos, a menekültügyi központokban 60 százalékos a feltöltöttség. A magyarországi belbiztonsági helyzet stabil – jelentette ki, üdvözölve, hogy Ausztria és a V4 tagállamok is rendőri erőkkel segítik a magyar határvédelmet. Hozzátette: az egyre komolyabb nemzetközi együttműködésnek köszönhetően nő az embercsempész szervezetek felszámolásának hatékonysága is.

A főtanácsadó beszélt arról is, hogy több nyomásgyakorlási kísérlet érzékelhető egyebek mellett civil szervezők aktivizálódása miatt.
Ezekről szólva megjegyezte: a performanszok, gyalogos menetek és éhségsztrájkok a médiát célozzák.

A főtanácsadó kitért arra is: számos valótlan állítás jelenik meg a hatóságok eljárásairól, holott semmiféle attrocitás nem éri a migránsokat.

Bakondi György – utalva a francia-, és németországi eseményekre – példátlannak nevezte a július 14. és 26. közötti terrorcselemény-sorozatot, ami álláspontja szerint az európai belbiztonsági helyzet romlását jelzi. Elmondása szerint részben gyorsan radikalizálódó, részben illegális bevándorlóként érkező, korábban kiképzést kapó elkövetőkről van szó, akiknek hátterében a radikális iszlám nézetrendszerei állnak. Okkal feltételezhető az is, hogy számos alvó ügynököt is aktivizálnak – fűzte hozzá.

A főtanácsadó kijelentette: a tények azt támasztják alá, hogy az ellenőrizetlen illegális migráció veszélyes, súlyos köz- és nemzetbiztonsági kockázatot rejt. A magyar álláspont szerint nem csökkenteni kell a bevándorlást, hanem meg kell állítani, a külső határok védelme az alapja az emberek védelmének.

Bakondi György Brüsszel migrációs politikájának felülvizsgálatát és erős titkosszolgálati együttműködést sürgetett. A szervezett befogadás, a kvótarendszer, a be nem fogadó országok bírságolása és a döntési jogosultságok Brüsszelbe centralizálása Magyarország számára elfogadhatatlan – szögezte le, hozzátéve, hogy az október 2-i népszavazás is azt célozza, hogy súlyos kérdésekben a magyarok döntsenek.

A főtanácsadó tudatta azt is, hogy Magyarország visszaveszi és a kiinduló országba szállítja azokat az illegális bevándorlókat – például koszovóiakat és albánokat – akik valóban itt léptek be először az unióba, azokat viszont nem, akikről tudni lehet, hogy Görögországon keresztül érkeztek.

A tájékoztatón közölte azt is, hogy kedd este öt algériai és két marokkói férfi megszökött a kiskunhalasi őrzött befogadó állomásról, hármukat már elfogták a hatóságok, kettejük tartózkodási helyét pedig már ismerik. Mint ismertette, este egy algériai bevándorlót fogtak el szökési kísérlet közben, az ezt követően tartott létszámellenőrzésen derült ki, hogy több fiatal férfi elhagyta a tábort. Beszámolt arról is, hogy egy iraki migráns összevagdosta a testét a késő esti órákban.

A főtanácsadó tájékoztatása szerint a hatóságok komoly erőkkel keresik az elszökött embereket, akik mindannyian azért voltak a zárt táborban, mert erőszakos, tiltott határátlépést követtek el.

A nemzetközi helyzetről szólva elmondta, hogy a migrációs súlypont – a balkáni zárások miatt – az olasz partok felé tolódik. Görögországban 57 ezer 500 migráns tartózkodik, Macedóniába napi százan érkeznek, Szerbiába pedig napi 300-500-an.

Az ENSZ adataira hivatkozva közölte azt is, hogy idén 250 ezren érkeztek Európába, az utánpótlás pedig bőséges: Törökországban 3 millióan, Líbiában 1 millióan várnap az Európába jutásra.

Bakondi György az idei hazai adatokról szólva permanens növekedésről számolt be, kifejtve: az első negyedévben 4965 illegális határátlépő volt, a második negyedévben 10 ezer 553. Július 26-ig idén 17 ezer 823 határsértést történt a magyar határon – tette hozzá, megjegyezve: az új szabályok júliusi hatályba lépése óta 2237 erőszakos határátlépését akadályozta meg a rendőrség és a honvédség. Idén 24 ezer 160 menekültkérelmet nyújtottak be az országban, 301 kérelmező részesült valamilyen védelemben.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás