Bakondi: a külső határok ellenőrzése nélkül illúzió belbiztonságról beszélni

Bakondi György
Bakondi György, forrás: hirado.hu

Budapest, 2016. szeptember 24., szombat (MTI) – Az Európai Unió külső határainak ellenőrzése nélkül illúzió a tagországok belbiztonságáról beszélni – jelentette ki Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

 

Kifejtette: az összes olyan uniós országban romlott a belbiztonsági helyzet, ahova sok bevándorló érkezett ellenőrzés nélkül. Pedig ennek megelőzése, kiszűrése, a lakosság biztonságának garantálása az összes kormány kötelessége.

Magyarország támogatja a határok megvédését pénzzel, emberrel, akár Görögországban, akár Bulgáriában vagy Macedóniában, akár Szerbiában – hangsúlyozta.

Fontosnak nevezte, hogy Egyiptommal is kössön az EU egy, a törökországihoz hasonló megállapodást az illegális bevándorlással kapcsolatban, Líbiában pedig stabilizálni kellene a kaotikus belpolitikai helyzetet. Előbbi észak-afrikai országban 5 és fél, utóbbiban egymillió bevándorló él. Ezekben az országokban, az EU határain kívül kell menekülttáborokban elhelyezni a bevándorlókat, és ott kell eldönteni, ki a valóban menekült, és csak akkor beengedni, amikor valamelyik uniós ország fogadja.

A főtanácsadó sajnálatosnak, de nem egyedülállónak nevezte a franciaországi Calais felé tartó, bevándorlók által megvert magyar kamionos esetét. Hangsúlyozta: az ilyen helyzetek miatt épül Calais-nél fal, hogy a fő útvonalat biztonságossá tegye. Ez azt mutatja, nincs más mód ilyen tömeg megállítására, mint a műszaki akadály, valamint rendőrök, katonák jelenléte – hangsúlyozta.

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás