Az olaszok majdnem fele visszaállítaná az állandó határellenőrzést az EU-ban

La Repubblica

Róma, 2016. szeptember 26., hétfő (MTI) – Az olasz lakosság csaknem 48 százaléka visszaállítaná az állandó határellenőrzést az Európai Unión belül – derül ki a La Repubblica című olasz napilap által hétfőn ismertetett kutatás eredményeiből.

 

A falak nosztalgiája és bizalomvesztés Európa iránt címmel közölt felmérés azt mutatja, hogy a megkérdezettek további 35 százaléka szerint erre csak különleges helyzetekben van szükség. A lap e két csoportot azzal a kommentárral összegzi, hogy az olaszok 83 százaléka a schengeni mozgásszabadság helyett a határok ellenőrzését választaná.

A felmérés szerint a megkérdezettek 56 százaléka úgy gondolja, hogy az uniós országok nem állítják vissza a határellenőrzést.

A megkérdezettek szerint leginkább a migránsoktól való félelem miatt lenne szükség a rendszeres ellenőrzésre.

A felmérés arra is kiterjedt, hogy mennyire bíznak az olaszok az Európai Unióban. A számok azt mutatják, hogy 2000-ben az olaszok 57 százaléka érzett bizalmat az EU intézményei iránt, mostanra viszont ez az arány 27 százalékra esett vissza.

Ilvo Diamanti olasz szociológus a felméréshez írt kommentárjában megjegyzi, hogy Matteo Renzi euroszkeptikusnak tűnő politikája leginkább “eurotaktikus”. Az olasz miniszterelnök az unióval szembeni konfliktussal valójában rugalmasságot akar elérni Róma számára a Brüsszel és Berlin diktálta szigorú költségvetési politikával szemben, és több európai támogatást akar szerezni az Olaszországra nehezedő migrációs nyomás kezelésére. Ezzel egy időben Matteo Renzi belpolitikai támogatásának növelésére törekszik – véli a szociológus.

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedintumblrmail

Szólj hozzá!

Hozzászólás